Ежедневни навици, които съкращават живота ни

20:20, 20 май 21 / Любопитно 25 4512 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има неща, които с течение на времето съкращават живота ни, а присъстват в ежедневието ни.

Самота

Последните изследвания показват, че социалната изолация е също толкова вредна за здравето, колкото и всичко останало на върха на „смъртоносния“ списък. Професорът по психология от университета Бригъм Йънг - Жулиен Холт Лунстад, казва, че ефектът от самотата върху намаляването на продължителността на живота е еквивалентен на пушенето на 15 цигари на ден.

Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот увеличава риска от развитие на няколко вида рак, показва проучване от 2014 г. Дори и при редовни упражнения, седенето повече от осем часа на ден увеличава риска от различни здравословни проблеми, пише БНР.

Липса на сън

Според американски изследователи 50 до 70 милиона души в САЩ страдат от нарушения на съня. Недостатъчният сън увеличава риска от инсулт и инфаркт в същата степен, както ежедневното пушене.

Солариум

Въпреки че използването на солариум изглежда като вариант на слънчевите бани, то може да бъде също толкова опасно за тялото, колкото и пушенето.Още през 2014 г. дерматолози доказаха, че прекомерното използване на солариум причинява повече случаи на рак на кожата, отколкото пушенето причинява случаи на рак на белия дроб.

Нездравословно хранене

Сладките и преработени храни, богати на наситени мастни киселини, допринасят за развитието на потенциално смъртоносни заболявания както и тютюнопушенето. През 2016 г. учени, разследващи смъртни случаи поради лошо хранене, стигнаха до извода, че смъртността надвишава тази от алкохола, наркотиците и тютюна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама