Математиката на Борисов в магистрали

12:30, 29 юни 21 / Новият парламент 25 4880 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Над половин милиард километра магистрала! Само за десет години“, това отчете лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за своите три мандата на власт.

Асфалтът е най-свидното за бившия премиер – с рязане на лентички започна политическата му кариера и даде обещание да се оттегли едва когато е готова магистрала „Хемус“. На всичките си опоненти през годините отговаряше с думите „Хората не ядат асфалт, но без него нищо няма да ядат“. Но тук математиката му изневери.

Със сигурност една от емблемите на управлението на ГЕРБ е строителството на пътища, как и с какво качество е отделен въпрос. Но и в най-смелите мечти на заклетия гербаджия километрите положен асфалт у нас не се доближават до цитираната от лидера на партията цифра. За справка 500 000 000 км се равнява на три пъти разстоянието от Земята до Слънцето.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ към края на 2020 г.  у нас завършените магистрални участъци са с обща дължина от 806 км, като други 400 км са в строеж или се проектират. Реално у нас изцяло завършени са само две магистрали – „Тракия“ и „Марица“, като и по двете в момента текат ремонти. Три, ако броим и бившата „Люлин“, която със своите 19 км свързва София и Перник, и която впоследствие бе включена в АМ „Струма“. Но дори и съществуващите магистрални отсечки, не са изцяло заслуга на ГЕРБ - по предишни сметки на Борисов новите магистрали у нас са с дължина от 360 км, при това финансирани основно с европейски средства.

Така, че както и да го смятаме, сметките на Борисов не излизат. Може би бившият премиер е смятал километрите при всеки ремонт на ремонта. Или пък е объркал мерната единица и е имал предвид милиметри. Или пък е пресмятал, часовете, които хората са прекарали в задръстванията по родните магистрали.

Да, грешката е вярна! А ГЕРБ не за първи път се изхвърлят с асфалтовите си постижения. Миналото лято, на фона на антиправителствените протести, ГЕРБ-Монтана се похвали с новия пътен възел около Мездра, като „взе назаем“ кадър от съоръжение в Китай. Може би Борисов брои не реалните километри, а тези по снимките на неговите партийни активисти.

ГАФ: На ГЕРБ в Монтана Мездра им е Китай

Не за първи път и самият Борисов борави произволно с цифрите. В края на миналата година вече бившият премиер се похвали, че докато Европа и светът са в криза, българското производство расте. Той избирателно цитира месечни данни от доклад на Евростат, който на годишна база отчете спад в икономиката.

И този път обаче гафът му не остана незабелязан. „Над половин милиард километра магистрала - Борисов сбъдна мечтата си да асфалтира планетата“, „Горкият, вече и през деня сънува магистрали... Те не могат да му боядисат осевите линии на това, което той е построил“, са само част от коментарите, които заливат социалните мрежи.

И докато Борисов се хвали с построеното, на обикновените хора не им остава нищо друго освен да се наслаждават на придобивките, докато чакат с часове в поредното задръстване напът за морето. Но то при нас това си е традиция, лятото настъпва заедно с ремонтите по магистралите.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама