СБЛЪСЪК: Кой кого притиска до стената за машините за гласуване?

17:15, 17 юни 21 / Сблъсък 25 5301 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изборите вече чукат на вратата, но все още не се знае нито къде ще бъдат осигурени машини за гласуване, нито точният им брой.

Причината - възникналият спор в началото на юни между ЦИК и „Сиела Норма“ за доставката на машините. Проблем се оказа ценовата оферта, която предложи комисията - 6.5 млн. лева, която не бе приета добре от фирмата доставчик, защото не отговаря на всички дейности по поръчката, включваща и логистиката. Според „Сиела Норма“ всичко това би струвало общо малко над 15 милиона лева. Компанията отказа да достави исканите от ЦИК още 1 500 устройства за гласуване и се стигна до взаимни обвинения за извиване на ръце. 

Поради кратките срокове изборната комисия предложи на „Сиела Норма“ договор за техническото осигуряване на устройствата за частичните и парламентарните избори, с обявена цена от 4 350 000 лв. без ДДС. До подпис обаче така и не се стигна, а престрелките и обвиненията между институцията и дружеството продължиха. 

„Сиела Норма“ се чувствала притисната

Според изпълнителния директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров договорът за предстоящите парламентарни избори е много тежък за фирмата.  По думите му той съдържа неизпълними условия и затова компанията му е „притисната до стената“. 

„Договорът е толкова тежък, че съм склонен, ако някой има желание, да се обади днес в офиса и да го поеме този договор“, каза Тодоров в ефира на БНР, като обясни, че „Сиела Норма“ ще изпълни софтуерната работа. Той изрази и притесненията си от евентуални наказателните клаузи, ако има нарушения на договора, които биха коствали сериозни загуби за фирмата. 

ЦИК очаква над 1 400 машини за гласуване от Тайван и Нидерландия

„Ще преговаряме. Има условия, които са неизпълними за нас. Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е около 200-250 хиляди лева“, изтъкна Тодоров. От този договор обаче по думите му трябва да останат и 250 хиляди лева печалба, която да покрие общите разходи.

Договорът съдържа много тежки клаузи, категоричен е Веселин Тодоров, който даде пример - всяко нарушение, колкото и малко да е то, би коствало 10 хиляди лева. „Може накрая да се окаже, че трябва да платим десетки хиляди неустойка… Нас да ни освободят от тази тегоба и да не бъдем повече тормозени с тези задължения“, подчерта Веселин Тодоров.

ЦИК ще подготви екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините

ЦИК: „Сиела Норма“ ни притиска, а се държи като притисната

Не на това мнение е обаче ЦИК. Според говорителя на Комисията Цветозар Томов никой не задължава „Сиела Норма“ да сключи този договор. За него по-скоро притисната до стената е ЦИК, защото ще организира избори и трябва да намери изпълнител за извършването на всички услуги.

Той посочи пред журналисти, че ако фирмата не желае да подпише предложения ѝ договор за доставака и обслужването на още машини за вота, ЦИК ще потърси друг вариант.

Ако не желае да подпише и иска да е почтена към досегашния си договор, трябва да уведоми ЦИК, а не да я притиска до стената като нито подписва, нито отказва договора“, коментира Томов.

Нова фирма предлага на ЦИК да достави машини

„Едновременно да кандидатстваш, да си привилегирован участник в една открита процедура по силата на ред обстоятелства, включително това, че досега „Сиела Норма” е печелила всички конкурси, обявявани от ЦИК, и в същото време да се оплакваш колко неизгоден за теб е този договор, е поведение, което съдържа в себе си двоен стандарт”, смята Томов, цитиран от „Сега“.

Колежката му Росица Матева изтъкна, че при преговорите е било постигнато съгласие, че всички клаузи на договора са изпълними. И заяви, че всички забележки на фирмата досега са били устни и ЦИК още очаква писмено становище.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама