България е на 45-о място по щедрост в света

16:00, 19 юни 21 / Любопитно 25 2086 Шрифт:
Василена Йорданова

България е на 45-о място по щедрост сред 114 държави в света, отчита проучване на Световния дарителски индекс на КАФ 2021.

За първи път страната ни се намира в горната част на таблицата с дарителски индекс – 37%, и не е последна сред 10-те държави в Източна Европа. Ежегодно проучване на глобалната щедрост разкрива огромното влияние на пандемията от COVID-19 върху благотворителността - в позитивен и в негативен план.

Пандемията и „помощта за непознат“

Общности по целия свят са се мобилизирали, за да помогнат на съгражданите си за справяне с последствията от пандемията. В резултат на това са отчетени най-високи показатели по показателя „помощ за непознат“ от създаването на индекса през 2009 г. 55% от пълнолетното население на света, или 3 милиарда души, казват, че са помогнали през 2020-а на човек, когото не са познавали.

Миналата година повече хора са дарили пари, отколкото през последните пет години. Нивата на доброволчество през 2020 г. са непроменени на глобално ниво, съобщава bTV.

Големите западни икономики - вече не са толкова щедри

Тазгодишното проучване ясно показва въздействието на наложения локдаун - пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни.

От върха на класацията отпадат САЩ (19-о място през 2020 г.), Канада (35-о), Ирландия (26-о), Великобритания (22-ро) и Холандия (39-о). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.

Кои са най-щедрите държави в света?

През 2020 г. най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. В Топ 10 за 2020-а още са Кения, Нигерия, Мианмар, Австралия, Гана, Нова Зеландия, Уганда, Косово и Тайланд.

Няколко държави се изкачват нагоре в класацията и се появяват за първи път в топ 10, включително Нигерия, Гана, Уганда и Косово. Докато общите им резултати имат известно увеличение, покачването им е свързано и с относителния спад на други държави.

Къде е България?

В България през 2020 г. 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, а 12% са били доброволци. Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при "помощ за непознат", а доброволчеството е най-слабо, коментират от фондацията.

През изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6%, бележи най-голям скок. Наблюдава се удвояване – 12%. За сравнение, средно за последното десетилетие страната ни е била на 120-о място с дарителски индекс 19%. Показателите са били помощ на непознат – 36%, даряване на пари – 16%, доброволчеството – 5%.

През 2018 г. България е била на 126-о място от 146 държави, а през 2017-а - на 127-о място от 139 държави.

Световният дарителски индекс на КАФ е глобално проучване, което обхваща повече от 1,6 милиона души от 2009 г. насам. Всяка година той обхваща различен брой държави и проучва между 90 и 96% от населението на планетата. В това издание на индекса са включени данни за 114 държави, представляващи над 90% от възрастното население на планетата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама