С кой десерт може да заменим сладоледа?

18:30, 09 юни 21 / Любопитно 25 2254 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сладоледът е едно от най-обичаните, но не и най-здравословните летни лакомства поради високото съдържание на захар и мазнини. Как да изберем най-добрата версия на този десерт разясни пред радио „Спутник” Елена Соломатина, кандидат на медицинските науки и диетолог.

Всички са луди по сладоледа на Ути

Колкото по-малко съставки има в сладоледа, толкова по-добър е той, каза диетологът. След като внимателно прочетете състава на продукта, можете да изберете най-полезната опция. Най-добре е да се спрете на сорбе, съветва специалистът.

Най-нежният и полезен заместител на сметановия сладолед е сорбето, което обикновено се приготвя от пюрирани пресни плодове. Желателно е да не съдържа захар или подсладители“, уточни Соломатина.

Как да хапваме сладолед, за да усетим всичките му качества

Но дори и с най-добрия десерт не трябва да се прекалява. „Здравият човек може да си позволи не повече от една порция сладолед на ден“, предупреди диетологът.

„Можете да си приготвите и домашен сладолед, но не забравяйте, че не бива да преяждате. Сладоледът е десерт и съдържа много захар. А някои от рецептите включват и високомаслена сметана. А за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, наднормено тегло и захарен диабет, сладоледът като цяло е противопоказен“, добави Соломатина, цитирана от РИА Новости и БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама