Как да хапваме сладолед, за да усетим всичките му качества

20:40, 26 май 20 / Любопитно 25 1806 Topnovini

Британски учени препоръчаха как да се яде сладолед, за да се постигне максимален вкус и аромат, след като изведоха формула за процеса, съобщи вестник "Мирър", цитиран от БТА.

Тъй като формулата за сетивни възприятия ([email protected]оC + 1//2S + UDS + 12s) x 2 = MF* не е ясна за лаиците, д-р Сара Кемп я обясни в седем прости стъпки.

Първата е след изваждане от фризера, сладоледът да се остави 15 минути, за да се размекне. Така той достига оптималната температура от минус 14 градуса. След това се гребва малко количество - около половин чаена лъжичка. Сладоледът се поставя така в устата, че да попадне първо върху езика, а там са вкусовите луковици. Това се постига, като лъжичката се обърне. След това той се придвижва из устата, така че да се усети колко е студен и да се оцени кремообразната му консистенция. Вдишване през устата на този етап разпръсква усещанията до всички рецептори. Сладоледът трябва да остане в устата цели 12 секунди, за да се оцени максимално вкусът му.
 
Този процес трябва да се повтаря с всяка хапка, за да се изгради пълен вкусов профил на сладоледа и усещанията.
 
"В повечето случаи хората не знаят как да постигнат максимален вкус с различните храни. Когато се опитва сладолед, обръщането на лъжичката в устата гарантира той да попадне върху вкусовите луковици и това почти незабавно увеличава вкуса", каза д-р Кемп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи