3D принитиран електронен нос надушва COVID-19 за 80 секунди

14:00, 06 юни 21 25 3043 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От началото на пандемията от коронавируса учените експериментират с дресирани животни, които да откриват „миризмата“ на COVID-19. Сега 3D отпечатан електронен нос може да е в състояние да ускори процеса на установяване на коронавирус, „надушвайки“ COVID само за секунди.

Кучета могат да надушват COVID-19

Изследователи от Научния институт „Уейзман“ в Израел се опитват да усъвършенстват устройството, което надушва химикали при заразени индивиди. Това може да отвори вратата за мащабни тестове по целия свят. Учените казват, че може да бъде много полезно по летища, офиси, фабрики и дори спортни събития, пише „Стъди Файндс“.

Електронният нос генерира модел във всяка миризма, като характеризира тази на COVID-19, казва ръководителят на проекта професор Ноам Собел. „Ние го учим да подушва коронавирус“.

Русия регистрира първата в света животинска ваксина

Според него бързата диагностика е ключова за овладяването на пандемията. Екипът му се надява, че устройството им ще позволи на хората да присъстват на масови събирания и да пътуват, като съкратят времето за изчакване на местата за тестване на COVID.

Инструментът, наречен Pen3, е обучен да идентифицира ЛОС (летливи органични съединения) във вътрешния назален канал - вместо в дъха на човек. Направени са експерименти с участието на 503 доброволци, с 27 положителни теста за COVID-19.  Резултатите показват, че електронният нос дава информация с точност до 94%. „Всяко заболяване има миризма, защото променя метаболитните процеси. Метаболитите имат мирис“, обяснява проф. Собел.

Кучета детектори надушват с 94% точност COVID-19

Незабавни тестове за COVID от седалката на вашия автомобил

Pen3 е проектиран да бъде лесно конструиран чрез 3D принтер. Той има газов блок и набор от сензори. Клапан за вземане на проби се свързва към софтуер, поставяйки се плътно в ноздрата. Електрически елеватор на подобна на инвалидна количка го издига до нивото на прозореца на автомобила на всеки пациент. Така хората, които използват системата, дори не трябва да излизат от колата.

Въпреки че кучетата, които вече са често срещана гледка по летища и други зони с висока степен на сигурност, също възприемат аромата на COVID с помощта на носа си, мащабът на кризата ги прави нереалистичен вариант по време на пандемията. „Това беше изстрел в тъмното, но възвръщаемостта сега се очертава да бъде много голяма. Получаваме отговор за 80 секунди. Получаваме съществени данни“, казва авторът на разработката.

Рецензирано проучване на PLOS ONE показва, че има специфичен COVID „телесен мирис“, който се открива с Pen3. „Предвид настоящите ни резултати, оптимизиран eNose може да бъде в състояние да предоставя ефективни диагнози в реално време на места като летища, офиси и културни събития“, казва Собел. „В световен мащаб всяка лаборатория с електронен нос може да идентифицира COVID. Това би могло да революционизира тестването за COVID - да постави диагноза само за 80 секунди“, каза той, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама