COVID-19 по света: Русия регистрира първата в света животинска ваксина

08:35, 31 мар 21 25 2747 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19 за животни, с наименованието „Карнивак-Ков”, заяви пред РИА Новости Константин Савенков, заместник-началник на Роселхознадзор.

Лекарството е разработено от Федералната държавна институция „Федерален център за здраве на животните” (FGBI „ARRIAH”), подчинено на службата. Според Савенков това е първата и в момента единствена ваксина за животни срещу COVID-19 в света.

Кучета детектори надушват с 94% точност COVID-19

В клиничните изпитвания на „Карнивак-Ков”, започнали през октомври миналата година, бяха включени кучета, котки, арктически лисици, норки и други животни. Резултатите от проучванията ни позволяват да заключим, че ваксината е безвредна и осигурява висок имунитет на ваксинираните животни, а антителата срещу коронавируса са разработени в 100% от случаите”, каза Савенков.

Ваксината на „AstraZeneca“ става „Vaxzevria“

Още през април може да се стартира масово производство на ваксината чрез Федералния център за здраве на животните”, добави той.

Според руските учени използването на ваксина за животни може да предотврати развитието на вирусни мутации, най-често възникващи по време на междувидово предаване на патогена, предаде БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама