Кучета детектори надушват с 94% точност COVID-19

19:05, 04 фев 21 / Любопитно 25 2636 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Клиника в Хановер, Германия, е обучила кучета да надушват вируса в човешка слюнка с 94% точност. Животните са тренирани да долавят така наречената "корона миризма", която идва от клетките на заразените хора.

Според ръководителя на ветеринарната книника след направени проучвания е установено, че те могат да различават инфектираните със и без симптоми, предаде "Reuters". 

Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Премиерът на една от шестнадесетте федерални провинции на Германия - Долна Саксония заяви, че е впечатлен от проучването и призовава да се тества този метод на определени събитя, преди кучетата да бъдат пуснати в употреба в ежедневието. Например да надушват заразените хора, които посещават концерти.

Във Финландия кучета, обучени за откриване на новия коронавирус, започнаха септември месец да душат проби от пътници на летището в Хелзинки-Вантаа. Това се извършваше в пилотен проект, заедно с обичайните тестове на летището.

Международното летище в Сантяго в Чили също използва кучешки детектори.

Припомняме, че преди дни благодарение на кучета детектори феновете на „Маями Хийт“ успяха да гледат лично баскетболен мач на любимците си за първи път, след като пандемията затвори NBA миналия март. Тогава „кучешкият екип“ подушваше ръцете на феновете, чакащи да влязат в залата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама