Роман Протасевич направи "признание" и необичаен комплимент на Лукашенко

09:55, 04 юни 21 / Свят 25 2903 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Опозиционният журналист Роман Протасевич признава в ново интервю, че е организирал неразрешени от властите протести в Беларус миналата година и се изказва ласкаво за президента Александър Лукашенко.

Основателят на канала Nexta Telegram беше арестуван в Минск, след като самолет на „Райънеър“, изпълняващ полет по маршрута Атина - Вилнюс, беше отклонен и приземен в Минск.   

В интервюто Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията и смята, че човек от обкръжението на лидера Светлана Тихановска е съобщил, кога и за къде ще лети, за да бъде задържан. Протасевич казва още, че уважава президента Александър Лукашенко.

Лукашенко смени версията за принудителното кацане на самолета

„Признавам, че бях сред хората, които публикуваха призиви за неразрешени от властите протести. Веднага щом ми предоставиха документи и повдигнаха обвинения, аз се признах за виновен. В резултат на призивите, в които се включих и аз, столицата Минск беше три дни в хаос“, казва той, цитиран от БНР.

Опасения за насилие върху Роман Протасевич

За здравословното си състояние журналистът казва, че се чувства добре и посочва, че доброволно се е съгласил на интервюто и не е бил гримиран за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му. 

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца.

Според семейството на Протасевич интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама