Лукашенко смени версията за принудителното кацане на самолета

15:00, 26 май 21 / Свят 25 6328 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съобщението за бомба в самолета на „Ryanair“ дойде от Швейцария, но от полски IP-адреси, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко пред депутати и членове на държавни органи за управление, предаде Агенцията за телевизионни новини (АТН) по Telegram-канала. По този начин той смени първоначалната версия, която хвърляше вина върху палестинската групировка „Хамас“, реагирала с категорично опровержение, че е замесена.

„Райънеър“ вече ще заобикаля Беларус

Хамас-НеХамас, това днес няма значение. Сведохме тази информация до знанието на пилотите и екипажът имаше време да вземе решение“, каза Лукашенко. Той призна, че е нелогично самолетът да завие към Минск, след като са му оставали само 70 км до Вилнюс, но отправи въпрос защо другитге летища не са искали да го приемат.

Лукашенко определи като „абсолютна лъжа“ твърдението, че изтребител МиГ-29 е принудил пътническия самолет да кацне в беларуската столица. „Задачата на изтребителя бе да осигури връзка и да насочи пътническия самолет за кацане в случай на критична ситуация“, обясни той. 

Президентът заяви, че на борда на самолета е имало „терорист“ (журналистът Роман Протасевич - б.р.) и за него са знаели „далеч отвъд“ Беларус. „Дали е имало бомба, или не, но ако ми бяха докладвали, че на борда има терорист, незабавно щях да издам заповед за приземяване на самолета“, казва Лукашенко, цитиран от Sputnik Беларусь и „Сега“.

Припомняме, че по заповед на Лукашенко самолет от Атина до Вилнюс бе пресрещнат от изтребители и съпроводен до летището в Минск, където бе арестуван журналистът, активист и съосновател на платформата „Нехта“ Роман Протасевич. Беларус твърдеше, че е имало бомбена заплаха от ислямисткото движение „Хамас“, което обаче отрече това. Изпълнителният директор на компанията „Ryanair“, чийто самолет извършваше полета, предположи, че неколцината пътници, останали в Минск (освен Протасевич и приятелката му) след продължаване на курса към Вилнюс, са агенти на беларуската КГБ, следили журналиста.

Радев: Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца

Принудителното кацане на самолета предизвика бурни реакции от страна на най-висшите представители на Европейския съюз, както и на лидерите на отделните държави. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама