Двама от надзорния съвет на ББР се скриха, икономическият министър ги уволни

17:55, 27 май 21 / Политика 25 5453 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният икономически министър Кирил Петков уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие  - Митко Симеонов и Велина Бурска. Причина за това стана неявяването на двамата на изслушването при министъра за мотивите, с които осем фирми са получили от банката кредити за близо един милиард лева.

Ето кои са осемте кредитополучатели от ББР

Служебният министър на икономиката заяви, че за него неявяването им е сигнал къде може да има непрозрачност при управлението на банката. Кирил Петков се закани, че ще търси съдебна отговорност от двамата, ако извършат спорни действия до вписването на промяната в Търговския регистър. На техните места ще бъдат предложени Васил Щомов и Валентин Михов, които трябва да бъдат одобрени от БНБ.

БНБ саботира промените?

Оказа се обаче, че БНБ саботира назначението на новите членове на надзора. Лидерът на „Нормална държава“ и кандидат-депутат от коалицията около БСП Георги Кадиев сигнализира във Фейсбук, че БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в надзора на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на сегашния председател на НС, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Другите двама членове (отказалите среща с икономическия министър Митко Симеонов и Велина Бурска, б. р.) обаче са отказали да наредят плащането, "ефективно саботирайки собствената си смяна", по думите на Кадиев. 

Той посочи, че това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. Кадиев сравнява действията на Митко Симеонов и Велина Бурска с 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването, като посочва, че поставят личните си интереси над обществените.

"Калинка след калинка, блюдолизец след блюдолизец, саботьор след саботьор. Тази групичка в настоящия надзорен съвет е в тясно взаимодействие с Владислав Горанов и неговото назначение в БНБ, подуправителя по "Банков надзор" Миленков. Ето затова трябва работещ парламент. За да разкара подобни метастази на стария режим. Затвориш ли очи, вече са те превзели", пише Кадиев и признава, че няма да е лесно.

БНБ: Няма ново искане за одобрение на членове на ББР

БНБ с позиция. От народната банка обясниха, че на 11 май е постъпило искане от Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния и управителния съвети на ББР, както и от Стамен Янев за управителния съвет. И двамата обаче оттеглят исканията си на 21 май. Към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове. 

Затруднена комуникация между управата и надзора 

Единственият, който се яви на днешното изслушване бе председателят на надзорния съвет Стамен Янев, който заема поста от осем месеца. Янев, който бе доскорошен заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов, запазва мястото си в Надзорния съвет на ББР. Преди дни служебният министър го върна на стария му пост - директор на Българската агенция за инвестициите.

Пред министъра днес Янев обясни, че управителният съвет на банката не е докладвал на надзорния съвет за големите кредити, които са били отпускани, тъй като между двата органа имало „затруднена комуникация“. Одитният комитет, който вчера беше сменен по разпореждане на Петков, пък изобщо не се бил срещал с надзора, предава Mediapool. 

Янев заяви още, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса. На практика надзорът изобщо не се занимавал с контрол върху работата на управата на банката, макар това да е била основната му функция. По устав надзорният съвет би трябвало да е одобрявал след подробен анализ отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

ББР да не може да дава по-голям кредит от 5 млн. лева

От днес ББР няма да има опериращ надзор и това ще е така, докато БНБ не прецени дали предложените двама нови членове, не са подходящи.

Служебният министър на икономиката също така е внесъл в БНБ предложение за промяна на устава на ББР, в който се поставя таван на кредитите в размер на 5 млн. лв. „Тази банка е на всеки един данъкоплатец, затова оттук нататък трябва да следим този лимит да не бъде вдигнат...Вече няма да се раздават пари на калпак“, каза Петков.

Среща с кредитополучателите

Служебният министър на икономиката Кирил Петков покани за среща с представители на 8-те фирми получили големи кредити от Българската банка за развитие. Разговорите ще се проведат утре, 28 май, и ще се излъчват на живо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама