Ето кои са осемте кредитополучатели от ББР

16:36, 17 май 21 / Общество 25 4249 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Министерството на икономиката представи списък с осемте най-големи кредитополучатели от ББР. С кредити с размер над 140 млн. лв. са „Слънчев ден“ АД, „Благоевград-БТ“ АД и „Роудуей кънстракшън“ АД. Над 115 млн. лв. са получили „Маркет инвестмънд“ АД („Техномаркет“) и „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД, а над 60 млн. лв. – „Параходство БМФ“ АД, „Транспект“ АД и „Инса Ойл“ ЕООД.

По информация на „Капитал“ четири от фирмите са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски („Слънчев ден“, „Благоевград БТ“, „Маркет инвестмънд“ АД („Техномаркет“) и „Интернешънъл инвестмънтс“). „Роудуей кънстракшън“ пък е свързана с Румен Гайтански – Вълка, а „Параходство БМФ“ е на братя Домусчиеви. Компанията „Транспект“ е създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач „Юнион Ивкони“ и част от „Етап адрес“ с финансиране от ББР. През годините е приемана за част от обръчите на ДПС и реално контролирана от Рамадан Аталай.

ББР: Приоритетите ни са съобразени с правителството

ББР вече е 100% държавна собственост

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.

Проверката стана възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с ДСК, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама