Места в детските градини ще има… ама друг път

10:00, 20 май 21 / София 25 6463 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

10 252 деца останаха без място в ясла или детска градина след първото класиране в столицата. Това са близо 47% от общо 22 445 кандидатствали. Те ще се борят на следващ етап за останалите 3300 свободни места, т.е. три деца ще се борят за едно място.

Да кажем, че недостигът на места в детските градини и ясли в София е проблем, е меко казано. Студена пот и параноя, страх и неспане – това са само част от етапите, през които преминават онези родители, които се изправят срещу системата за прием в детските заведения. Това са всички онези несретници, които нямат щастието да имат под ръка свободни баба и дядо или достатъчно финанси, за да наемат детегледачка. Погледнете пак цифрите – не са малко. Става въпрос за деца, родени през 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 и 2020 г.

Приемът в столична детска градини (или още по-лошо ясла) обаче е толкова труден, че съвсем спокойно можем да го сравним с този в университетите от Бръшляновата лига. Неслучайно у нас битува вярването, че след влизането в детска градина, кандидатстването в гимназия и университет е лесна работа.

Над 10 хил. деца извън ясли и градини след първо класиране в София

Така в края на първото класиране по-малко от половината родители могат да си отдъхнат и да се върнат към нормалния си живот. За останалите предстоят трепетните мигове на второто, третото и четвъртото класиране, евентуално.

Проблемът с детските градини в София не е от вчера, а от над десетилетие. Ето защо винаги е бил и сред основните акценти в предизборната програма на кандидатите за кмет на столицата. През 2019 г., малко преди да спечели четвъртия си мандат начело на София Йорданка Фандъкова обеща места за всички деца. Въпросът е кога?

Същата година дългогодишният кмет на столицата се похвали, че за 10 години в града са построени 100 нови сгради и са осигурени 17 800 нови места за децата. В периода 2020-2023 г. Столична община планира да изгради 67 нови сгради на детски градини, в които ще се поберат 282 нови групи

За да се справи с проблема, Фандъкова инициира законодателни промени, които да разрешат разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради. Обявено беше дори, че ще се строят нови сгради в големите дворове, защото няма достатъчно общински имоти. Бяха променени правилата за прием, които даваха предимство на онези, които живеят в столицата от по-дълго. Въведени бяха и ваучери уж в подкрепа на родителите, чиито деца не са приети. Нищо от това обаче на практика не успя реално да подобри ситуацията.

Проблемът продължава да стои на дневен ред за хиляди семейства, а от общината се оправдават с ръста на населението в столицата, с малкото общински терени, с родителските организации, които настоявали децата в групите да са по-малко.

Данните от НСИ показват, че през последните години броят на новородените в столицата варира между 13 и 14 хил., като от 2018 г. насам е по-близо до по-малката цифра. Годините с най-много новородени пък са преди цяло десетилетие - от 2008 до 2010 г., когато броят им е около и над 15 хил. При над 18 000 нови места и плавен спад в броя на новородените, защо днес продължаваме да говорим за недостиг на места? Вероятно част от кандидатите за места в детските градини са се преместили в столицата със своите малки деца, други пък може да са родили извън София, но да живеят тук. Дори и така да е, едва ли броят им е толкова голям, че значително да промени данните. Пък и всяка година би трябвало да се освобождават едни места по простата логика, че част от децата в яслите преминават в детски градини, а тези от подготвителните групи тръгват на училище.

Тази година желаещите за място в детска градина или ясла са с 4000 повече от миналата година, за сметка на това новите места са с едва с 1 213 повече т.е. все още сме много далеч от целта.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година. Време е общината да се задейства – четири мандата по-късно проблемът стои, а ние се въртим в омагьосан кръг. Мантрата „места ще има“ вече звучи като култовата реплика „Тате ще ми купи колело, ама друг път“. Друг път обаче няма, по всичко личи, че това ще е последният мандат на Фандъкова като кмет и ако иска да изпълни обещанието си, бързо трябва да намери решение.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама