Окончателно: Росенец и преизчислението на пенсиите остават за следващ парламент

12:20, 07 май 21 / Политика 25 3282 Шрифт:
Ирина Иванова

В последния ден на 45-ото Народно събрание депутатите решиха да се изпокарат като за последно. Споровете в пленарна зала започнаха от там, където бяха свършили в сряда, а именно - презичислението на пенсиите.

Като за финал: Скандал заради пенсиите прекрати заседанието на парламента

БСП отново поиска проектопредложението да бъде гласувано на второ четене преди разпускането на парламента. Председателят на Народното събрание Ива Митева обаче контрира левицата, като заяви, че няма да го допусне за гласуване, тъй като то е направено миналата сряда и дневният ред е бил изчерпан. 

Точката в сряда беше изчерпана, дебатът беше закрит, вие поискахте да се премине към второ гласуване, което е друга фаза от законодателния процес. Аз не ви го допуснах, защото и Конституцията, и правилникът казва, че по изключение може да се реши, когато има консенсус в залата“, заяви Митева, като подчерта, че в сряда три парламентарни групи са отказали извънредната процедура. Тя отбеляза и че дори да бъде гласувано презичислението на пенсиите, няма заделен бюджет, който да го осъществи. Това може да стане само с актуализация на бюджета, за която депутатите нямат време да гласуват.

От ДПС пък обвиниха левицата, че не спазва правилника в парламента и настояха да се продължи по гласувания дневен ред. 

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ се намеси и настоя да бъде гласувано и предложението добавките от 50 лв. към пенсиите да се удължат до края на годината.  „Нека да е ясно кой саботира помощите за възрастните хора. Да може да се каже, а не да се слушат инсинуации, лъжи и неверни твърдения от придворните на ГЕРБ сайтове и медии“, заяви тя.

Кой е предателят в парламента?

„Не изхвърляйте Росенец!“

Депутатите от „Демократична България“ също скочиха и поискаха днес да бъде разгледана и точката за съставяне на временна комисия, която да провери всички построени обекти на територията на парк Росенец. В тяхна подкрепа се обявиха и от „Изправи се! Мутри вън!“. „Много партии се вълнуват как ще минат през този „лакмус“. Не изхвърляйте от дневния ред комисията за Росенец, това е особено важно“, призова Антоанета Цонева.

„И гълъбарникът в Алепу да се разгледа“

Бившият министър на културата Вежди Рашидов пък поиска да се разгледа въпросът с продажбата на „подпорната стена“ на Алепу. „Да ви поздравя, че спазвате правилника днес. Не е без значение да се разследва „Буджака“, на един ваш любим олигарх. Второ, гълъбарникът в Алепу има топла връзка с г-жа Манолова. Също да се разследва“, каза той.

От своя страна Мая Манолова отговори, че скоро ще я обвиният и че е прекупвач на къщата в Барселона, както и на „луксозния бутик и на чекмеджето с кюлчетата и с пачките“.

„Изправи се! Мутри вън!“ искат комисия за „подпорната стена“ на Алепу

Без компромиси с правилника

Митева на свой ред подчерта, че повече компромиси с правилника няма да се правят. Тя отбеляза, че партиите са имали възможност да го променят, но не са го направили. Категоричността ѝ че точките от сряда си остават в сряда ядоса депутатите и в пленарната зала отново настана истински хаос. От БСП я обвиниха, че диригентства под диктата на Йордан Цонев от ДПС и не се интересува от българските пенсионери. Те започнаха отново да скандират и „Оставка“.

В крайна сметка близо час след началото на работния си ден, депутатите излязоха в почивка. След нея те се съгласиха да продължат със следващата точка в дневния ред, а именно изслушването на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на тока. Не е ясно обаче докъде ще успее да стигне днешното заседание. 

Целият Министерски съвет на парламентарен контрол

Междувременно още в началото на заседанието председателят на парламента съобщи, че днес няма да има обичаен парламентарен контрол, защото министрите са дали „основателни причини, че не могат да присъстват“. Депутатите обаче настояха целият Министерски съвет да бъде призован за изслушване на парламентарен контрол. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама