Като за финал: Скандал заради пенсиите прекрати заседанието на парламента

18:15, 05 май 21 / Политика 25 3771 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатите приеха на първо четене поправки в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат преизчисляване на пенсиите към 2018 г.

„За“ това предложение гласуваха 127 депутати  от „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, като само един се е обяви „против“. ГЕРБ не участва в гласуването.

В резултат на това преизчисление биха се повишили пенсиите на 56% от възрастните, а необходимите за целта средства са 1,110 млрд. лв. до края на годината.

Над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност

Народните представители обаче се скараха дали текстовете предложени от БСП да бъдат гласувани и на второ четене. Левицата поиска още днес да се вземе окончателното решение, макар да не е ясно и откъде ще се вземат парите за изпълнението му. Причината - малкото оставащо време на този парламент, преди да бъде разпуснат. 

Срещу гласуването на двете четения едновременно обаче се обявиха от ГЕРБ и ДПС. С мотив, че ще има предложения между тях на законопроекта. Кодекс за социално осигуряване на две четения! Хайде, без това, това не е ратификация“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

А от партията на премиера в оставка дори поискаха да се прекрати заседанието. Това взриви залата и наложи председателят на Народното събрание Ива Митова да даде 15 минути почивка.

След паузата обаче нещата не се успокоиха. Митева отказа да подложи на гласуване искането на БСП за второ четене и депутатите от левицата продължиха с окупацията на парламентарната трибуна. Това доведе до прекратяване на заседанието, а БСП освиркаха председателя на парламента с възгласи за оставка. 

Според дневния ред заседанието трябваше да приключи след гласуване и на трета точка, която предвижда Временна анкетна комисия за плажа "Росенец", но до нея не се стигна. Депутатите имат още едно заседание в петък, преди да бъдат разпуснати. 

От къде да се вземат парите?

Ако в петък текстовете за социалното осигуряване все пак минат на второ четене, то въпросът от къде ще се вземат парите за преизчисляване на пенсиите остава. 

В хода на дебата днес се чуха опасни предложения за решенеито на този проблем. Председателят на бюджетната комисия Георги Ганев от „Демократична България“ обяви, че без увеличение на пенсионната възраст няма измъкване от мизерията на българския пенсионер. „Пенсионната система е в невъзможност да осигурява прилични доходи на пенсионерите, а това е следствие на намаляващо, застаряващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст“, обяви Ганев, въпреки че от 2016 г. пенсионната възраст в България расте, а една трета от пенсионерите не успяват да изпълнят и сегашните условия за пенсиониране.

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. и през май

„Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милиончета във вашата субсидия, а сега за българските пенсионери няма пари“, изтъкна Мика Зайкова от „Има такъв народ“, цитирана от bTV. 

Корнелия Нинова пък посегна на сребърния фонд. „В него има 3.3 млрд. лв. само за пенсии. Правителството го държи в резерва, за да отчита нап хартия, че резервът е висок. Не знаем дали там са парите, но ние го предлагаме като източник на средства за преизчислението“, каза лидерът на БСП, цитирана от „Сега“. 

Тома Биков от ГЕРБ пък директно обяви, че преди разговорът за увеличението на пенсиите трябва да се проведе разговор за увеличаване на осигуровките, „защото оттам ще се съберат част от парите“. Биков пропусна факта, че правителството на ГЕРБ на два пъти увеличава осигурителната тежест, като се отметна от редица придобивки за пенсионерите, обещани и гласувани срещу това увеличение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама