Кой е предателят в парламента?

16:00, 28 апр 21 / Политика 25 3126 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На Велика сряда – денят, в който преди повече от 2000 години Юда Искариот предава Иисус Христос, българският парламент се превърна в арена на истински библейски сюжети.

Велика сряда - денят, в който Юда предава Христос

Причина за това е абсурдната ситуация, в която изпадна днес законодателният орган. Кворум се събра, но народните представители не одобриха програмата си за работа. За друг път остава обсъждането на новите изборни правила, намаляването на партийната субсидия и създаването на комисиите за плажа „Росенец“ и за полицейското насилие при миналогодишните протести.

Така на практика народните представители поработиха има-няма десетина минути, а часове след това търсеха предателя в парламента.

Национално предателство

Програмата на парламента не подкрепиха т. нар. „партии на статуквото“ – ГЕРБ, БСП и ДПС.

От ГЕРБ обясниха, че няма да подкрепят пренаписаните за нощ изборни правила, защото това поставя под риск провеждането на изборите. Премиерът в оставка напомни, че кворумът е ангажимент на управляващите – онези, които избраха председател на парламента. Бойко Борисов посочи, че „новото мнозинство“ в Народното събрание тласка държавата към парламентарна криза. Тъжен ден е днес и съвпада с национално предателство. За една шепа парички онези хора са предали Господа, а тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. Всичко сме направили, но не им стига, искат диктатура, абсолютно мнозинство, но няма да го постигнат…Всички са от едно котило – Таня, Мая и т.н.“, коментира още Борисов.

БСП обясни решението си с това, че техните предложения не са били включени в дневния ред на парламента. „Изборните правила са важни, но по-важни са хората, подчерта лидерът на БСП“, заяви Корнелия Нинова, която отчете че левицата е подготвила осем законопроекта, касаещи социални и икономически мерки.

От ДПС не дадоха обяснения защо не одобряват така заложената програма.

Коментари се чуха и извън стените на парламента. ВМРО, която не успя да прескочи 4-процентовата бариера, организира протест пред Народното събрание заради намеренията да се увеличат секциите за гласуване в чужбина. Лидерът на партията (и понастоящем вицепремиер в оставка) Красимир Каракачанов също използва мотива за предателството и заяви, че новите партии са се опитали да отворят вратата за безконтролно гласуване в  Турция.

Юда влезе в парламента

Новите партии в парламента също обвиниха старите в предателство. „Юда влезе в парламента и беше извършено предателство спрямо българския народ. Но не за 30 сребърника, а за над 13 млрд. лв. Направиха го три партии, които блокираха работата на парламента“, коментира Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“. Арман Бабикян пък заяви, че с такова солидно мнозинство трите партии могат да реализират третия мандат, ако президентът им връчи мандат.

От „Демократична България“ обявиха, че партиите на статуквото са се обединили“, а след връщането на втория мандат официално сме в политическа криза.

Слави Трифонов пък заяви, че днес партиите нагледно са показали защо „Има такъв народ“ върна мандата за съставяне на правителство.

Утре парламентът отново ще направи опит да се събере и да обсъди отложените текстове. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама