„Pandora“ спира да произвежда гривните с естествени диаманти

20:00, 04 май 21 / Любопитно 25 3285 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Производителят на бижута „Pandora“, който е най-известен със своите гривни със сребърни талисмани, ще спре да продава естествени диаманти. Фирмата ще се съсредоточи върху по-достъпни продукти. Те ще бъдат със скъпоценни камъни, изработени в лаборатория, съобщава „Ройтерс“.

Цените на изработваните в лаборатории диаманти са паднали през последните две години, след като през 2018 г. „De Beers“ се отказа от политиката си да избягва синтетичните скъпоценни камъни в своите бижута. Според доклад на „Bain & Company“, изработените в лаборатория диаманти са до 10 пъти по-евтини от добиваните. Миналата година „Pandora“ изработи 85 милиона бижута и продаде 50 000 диаманта. Фирмата очаква пазарът на диаманти да продължи да расте, а продажбите на изработваните в лаборатория диаманти да изпреварят общия растеж. 

Кои са най-известните прокълнати скъпоценности?

Новата колекция от отгледани в лаборатория диаманти на „Pandora“ ще бъде пусната първоначално в Обединеното кралство и ще бъде достъпна на други ключови пазари през следващата година, се казва в съобщението.

Новите скъпоценни камъни ще бъдат направени по технология, при която въглеводородната газова смес се нагрява до 800 градуса по Целзий. По този начин се стимулират въглеродните атоми, които се отлагат върху малък диамантен семенник, растящ в кристален слой. „Pandora“ ще ги получава от доставчици в Европа и Северна Америка. Естествените диаманти, които вече са в магазините, ще се продават до тяхното изчерпване. 

Световен рекорд: Изработиха пръстен с над 12 хил. диаманта

Противниците на добива на диаманти твърдят, че процесът причинява щети на околната среда и така наречените „кървави диаманти“ помагат за финансирането на конфликти. Проучване, поръчано от индустрията на естествените диаманти през 2019 г., казва, че добитите диаманти са по-малко въглеродни, предаде БГНЕС.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 01:35, 13 юни 23

Radka kur****va Ok'Yes! Bravo.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама