Кои са най-известните прокълнати скъпоценности?

11:00, 24 дек 20 / Любопитно 25 2250 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Смята се, диамантите са най-добрият приятел на жените, но не всеки може да се съгласи с това. Някои вярват, че нещастията, които са се случили на собствениците на някои бижута, са просто ирония на съдбата, а други се страхуват дори да докоснат такива бижута. Три от най-известните прокълнати съкровища класира „Famous Jewelery“, съобщи БГНЕС. 

Диамантът „Надежда“

Камъкът, предназначен за ритуали, е откраднат от индийски храм от човек, който започва кървавата история за може би най-известното проклето украшение. Крадецът бил разкъсан на парчета от кучета. Следващите собственици на Синия диамант са Мария Антоанета и крал Луи XVI, които са обезглавени. Наследява го принцеса дьо Ламбал, която е пребита до смърт от тълпа.

Изящество в бяло: Най-известните и най-скъпи булчински рокли

Последният собственик на "Надежда" е Евелин Маклийн, която е заявила, че ще премахне проклятието. Диамантът се надсмива на самочувствието на Евелин и я кара да наблюдава смъртта на всички свои близки. Дъщеря ѝ умира от свръхдоза, синът ѝ загива в автомобилна катастрофа, бившият съпруг умира в пансион. 

Веригата от нещастия е спряна от търговеца на бижута Хенри Уинстън, който го прехвърли в института Смитсониън. От 1958 г. бижуто е експонат на Музея за модерни изкуства и тъй като никой не ги притежава, масовата смърт е спряла. 

Обеци на принцове Мещерски

От поколение на поколение в семейство Мещерски се предават обеци, които предопределят смъртта на невярна съпруга. Чувайки тази легенда, А.С. Пушкин, който обожава всичко загадъчно и мистично, взима това бижу от княз Мещерски и го подарява на съпругата си Наталия. Поетът много ревнувал жена си. Няколко дни след носенето на бижуто той загива по време на дуел. Можем само да гадаем дали това е било проклятие или зла ръка на съдбата. Но Наталия Гончарова връща обеците на законния собственик.

Световен рекорд: Изработиха пръстен с над 12 хил. диаманта

В началото на 20-ти век бижутата са представени на съпругата на Александър Василиевич Мещерски, Екатерина Прокофиевна Подборская. Роднини я предупреждават, че тя не е потомък на Шереметиеви, което означава, че ще има проблеми. В резултат, съпругът ѝ умира, любовникът ѝ не припознава дъщеря си, а момичето очаквано е презирано от обществото. И едва след много години Катрин решава да продаде семейната реликва. Сега местоположението на бижуто е неизвестно, може би обеците се предават от поколение на поколение, тествайки небрежни съпруги.

Колието на Мария Антоанета

Авантюристката Жана Ламот-Валуа се обръща към бижутер за огърлица, представяйки се за довереник на кралицата. След плащането на покупката, той отива при Мария Антоанета, но тя не знаела нищо. В резултат бижутата са върнати на собственика, кардиналът е изгонен от страната, а измамницата Жана е бита публично, жигосана и изпратена в затвора. Хората се разбунтували, вярвайки, че кралицата харчи огромни суми пари за бижута, когато хората гладуват. Те вярвали, че тъй като тя е замесена в скандала, значи е виновна. И въпреки че кралицата няма нищо общо с купуването на огърлицата, проклятието също я застигна. И така започна Френската революция и кралят и кралицата са екзекутирани.

Можем само да се надяваме, че подобни декорации вече няма да навредят, а ще радват окото от разстояние в музеите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама