Онлайн комуникацията може да причини неврози

19:00, 28 апр 21 / Любопитно 25 3221 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главоболието, раздразнителността и неврозите могат да бъдат страничен ефект от продължителната онлайн комуникация и видеоконферентните връзки.

Редовното претоварване на зрителния анализатор в резултат на дълги видеоконферентни разговори може да повлияе негативно на здравето и да причини сериозни заболявания. Това заяви невропсихологът Ирина Хвингия пред радио Sputnik.

„Ако ние с вас гледаме видеоконференция чрез Zoom или Skype, тогава визуалният анализатор е претоварен, а тогава човек става по-раздразнителен, по-трудно е да се адаптирате към новите задачи, човек се уморява по-бързо от изпълнението на всяка задача, сутрин се събужда уморен, независимо колко часа спи. Това е първият признак на невроза“, предупреди Хвингия, цитирана от БГНЕС.

Разбира се, по-добре е да не се стига до това: невропсихологът съветва, ако е възможно, по време на онлайн комуникация трябва да се ограничи натоварването на очите.

При някои видеоконферентни връзки, когато е възможно изключвайте образа, оставяйки само звука, за да дадете на очите си малко почивка. Най-важното е да разберете, че не можете да бъдете пред екраните на електронни устройства в продължение на часове”, съветва специалистът. След края на работния или учебния ден пред електронно устройство избягвайте сърфирането в социалните мрежи. Препоръката на лекаря е да ходите повече и да дишате чист въздух, когато времето го позволява.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама