Откриха защо картина на Пикасо старее неочаквано бързо

19:10, 26 апр 21 / Любопитно 25 2969 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Учени откриха защо една от четири картини на Пикасо, рисувани по едно и също време, е остаряла по-бързо от другите три, съобщава „The Art Newspaper”.

Това е поредица от картини, които Пикасо създава само за няколко месеца през 1917 година. Източник на вдъхновение за него стават „Руските сезони“ на Дягилев. По това време той работи в студио в Барселона, рисува върху грундиран памук и купува бои от ограничен брой доставчици.

22 картини, които всеки трябва да види в живота си

До 1970 г. платната са собственост на семейството на художника, след което са дарени на музея на Пикасо в Барселона. През цялото това време те са съхранявани при еднакви условия. Независимо от това, една от картините - „Hombre sentado“ („Седнал човек“), е остаряла по-рано от останалите. Платното е силно напукано, а професорът културолог Лора Фъстър-Лопес го сравнява със сухо речно корито, на което се появяват все повече пукнатини и гънки, пише БГНЕС.

За да разберат каква е причината за странното явление през 2017 г., учени от музея стартират изследователски проект „ProMeSa“. Екипът от учени използва химически анализ и неинвазивни методи за изследване на различните слоеве боя, използвани от Пикасо. Те открили, че „Hombre sentado“ е рисувана върху по-плътно тъкано платно и с по-голямо количество грунд от животински произход, отколкото останалите три платна на гениалния художник. Именно това е довело до преждевременното стареене на картината.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама