„На живо от хола“: Как Борисов окупира сутрешния праймтайм

16:30, 23 апр 21 25 3310 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Петък сутрин в ефира на националните телевизии – журналисти, политолози и един зам.-председател на парламента обсъждат вариантите за съставяне на работещо правителство. Изведнъж, малко след 08.20 часа, БНТ, bTV и Нова внезапно синхронизират програмата си и започват да излъчват „директно от хола“ на премиера в оставка Бойко Борисов.

Получавам дежа вю за брифингите на НОЩ…

Не, това не е извънредна пресконференция, на която журналистите са били поканени. Не е и внезапна поява в парламента на контузения Борисов. Това е най-обикновено излъчване „на живо по Фейсбук“ – любимата форма на комуникация на премиера с медиите.

Без въпроси, без критики, без опоненти - медиите подариха на Борисов 20 минути в сутрешния праймтайм, за да сподели своя прочит на политическата ситуация в страната. А, да и да съобщи, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство – но това всички ние добре знаехме още от предния ден. Чудехме се само защо партията победител се размотава и не действа, но сега вече знаем - за да може Борисов да го каже на народа по телевизора.

Още надолу: България се срина до 112-то място по свобода на словото

Дни след като страната ни се срина надолу в класацията за свобода на словото на „Репортери без граница“, големите медии демонстрираха нагледно защо това е така. Свободата на медиите е в капан, защото в битката за „ексклузивност“ и бързина журналистите се превръщат в мисирки, в стойки за микрофон, ретранслатори на Фейсбук съдържание. „Той каза, тя отвърна, те решиха“ и до там. Повече – ако остане време, важното е че сме първи (или поне сред първите). А че в крайна сметка 100 сайта, телевизии и радиа повтарят като папагали едно и също изказване или прессъобщение – няма значение.

Снимка: CanstockPhoto

Слава Богу, не всички гледат толкова безкритично на случващото се. И като сме тръгнали със Фейсбук съдържанието ето какво написаха част от възмутените журналисти и общественици – „директно от социалната мрежа“.

Публичността на политическите лица „изисква в-ъ-п-р-о-с-и, а това, което наблюдаваме в момента е обикновен ПР, който един политически лидер си прави сам“, написа журналиста Полина Паунова по повод сутрешните размисли в ефир на премиера в оставка.

„Монолози на патерица! 20 минути ефир out of the blue, добре ли е?“, пита Миролюба Бенатова.

„Не, не ги смущава. Добре се чувстват. Просто работят в Отдел „Агитация и пропаганда“, заявява телевизионният водещ Веселин Дремджиев.

„Прекъсваме, защото премиерът в оставка прави изявление. Изявление?!? Па и надпис: „изявление на премиера в оставка”. И накрая момчето пак вика, за който се е объркал в жанра: изявление чухте”, на свой ред коментира Генка Шикерова.

„Защо всички телевизии излъчват логореята на този страхливец?“, пита карикатуристът Христо Комарницки и прави препратка към 112-ото място на България по свобода на словото.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама