Депутатите се скараха и за… арменския геноцид

13:20, 23 апр 21 / Политика 25 3170 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напрегната обстановка, разгорещени дебати и словесни атаки бележат работата на 45-ия парламент. Трите нови и трите стари партии успяват да се скарат по абсолютно всяка тема от дневния ред на парламента – от важните и спешни теми като правилника за работа и промените в Изборния кодекс до… арменския геноцид.

Началото на пленарния ден на парламента днес бе посветено на годишнината от геноцида над арменците в Османската империя през Първата световна война. Датата се отбелязва на 24 април (събота), но тъй като тогава парламентът не заседава депутатът от ГЕРБ - СДС Любен Дилов - син поиска депутатите да почетат с едноминутно мълчание арменския геноцид. Прeдceдaтeлят нa Народното събрание обаче нe приe прeдлoжeниeто, зaщoтo прaвилникът изиcквa то дa бъдe нaпрaвeнo ден по-рано.

Поглед назад: Арменският геноцид- клането на един народ

Тoвa дoвeдe дo кoнфузнaтa cитуaция – част от депутатите започнаха да се изправят (и да се подготвят за минутата мълчание), докато  другите се оглеждаха и питаха какво да правят. Тогава думата взе Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън! и поиска признаването на геноцид с декларация от парламента.

„Днес е последният ден преди утрешното отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид. Новият парламент на България има право да покаже ново лице, заяви той  от парламентарната трибуна. Той заяви, че избиването на арменците проправя пътя на Холокоста, на Катинската гора, на червените кхмери и на културната революция в Китай.

„Това е престъпление срещу човечеството. Непризнаването на геноцида над арменците е омаловажаване на горчивата историческа съдба на българите от Одрин и Беломорието. Изтребление или геноцид е спор между хора, които се страхуват да правят дипломация, или хора, които се занимават с филология“, каза още Бабикян, цитиран от „Клуб Z“.

От „Демократична България“ също призоваха страната ни най-накрая да назове случилото се с истинското му име – геноцид.

САЩ признаха геноцида над арменците

До момента България не е признала официално арменския геноцид. Преди шест години Народното събрание признава „масово изтребление“, а не „геноцид“ над арменците.

Против това се обявиха от ДПС. Мустафа Карадайъ заяви, че политиците не трябва да имат избирателен подход към историческите събития, а да проявяват мъдрост и отговорност, за да не се стига до експлоатация на една историческа тема за противопоставяне.

„Народното събрание да изрази своята съпричастност пред паметта на всички жертви на трагичните събития от историята на човечеството, без да се прави разлика. Днес у нас странства популизмът, нормално се приема всяка форма на омраза, разделение, противопоставяне“, каза още Карадайъ и допълни, че т.нар. възродителен процес е бил отречен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама