САЩ признаха геноцида над арменците

06:55, 30 окт 19 / Свят 25 2120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка с приемането на резолюция, официално признаваща арменския геноция. Турция веднага осъди решението.

Поздравления и аплодисменти избухнаха, когато камарата гласува с 405 срещу 11 гласа в подкрепа на резолюцията „потвърждаваща признаването от САЩ за геноцида в Армения“ в Конгреса на САЩ, предаде БГНЕС.

Председателят Нанси Пелоси заяви, че има честта да се присъедини към колегите си „в тържествен спомен за едно от големите зверства на 20 век: систематичното убийство на над 1,5 милиона арменски мъже, жени и деца от Османската империя“.

Арменците твърдят, че масовите убийства на техниия народ от 1915 до 1917 г. са били геноцид, твърдение, признато от около 30 страни. Турция категорично отрича обвинението в геноцид.

Камарата на представителите на САЩ също така почти единодушно одобри и законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция за военната й операция в Сирия, както и за закупуване на руските системи С-400.

Според законопроекта, заради въвеждането на войски в Сирия и придобиването на руска военна техника се предлага налагане на санкции срещу висши турски служители, включително министъра на отбраната, блокиране на активите на турски служители и налагане на санкции срещу турските банки Halk Bankasi или Halkbank.

Документът изисква също така Конгресът да предостави информация за активите на семейството на турския президент Реджеп Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

Турският външен министър Мевлют Чавусоглу осъди решението, като го нарече "срамно". Според Чавушоглу, САЩ се опитват да „отмъстят“ с това решение, че Турция се е намесила в плановете им с операцията „Мирна пролет” в Сирия.

"Тези, чиито проекти са разочаровани, се обръщат към вече остарели резолюции. Онези, които вярват, че ще отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на тези, които използват историята в политиката, не означава нищо за нашето правителство и народ.”, написа външният министър Чавушоглу в Туитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама