Старата вражда ръжда не хваща: Борисов разпали искрите между Станишев и Нинова

11:32, 21 апр 21 / Политика 25 3033 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Старата любов ръжда не хваща, са казали хората. В случая със Сергей Станишев и Корнелия Нинова обаче говорим по-скоро за вражда, отколкото за топли чувства.

Напрежението между двамата датира още от 2007 г., когато Станишев, тогава премиер, отстранява Нинова от поста на зам.-министър на икономиката. Разривът в отношенията им настъпи през 2019 г., когато Нинова направи неуспешен опит да изхвърли Станишев от листата на социалистите за евроизборите.

Една история от преди 10 години

Лидерите на социалистите в Европа и на социалистите у нас не се погаждат и не е нужно много, за да се разпалят наново искрите между тях. В конкретния случай ролята на клечка изигра реплика на Бойко Борисов за една позабравена случка от преди десет години.

През март 2011 г., по време на парламентарен контрол, Борисов, тогава първи мандат премиер, се обръща към лидера на БСП Станишев да спре атаките на двете червени остриета по това време – Корнелия Нинова и Мая Манолова. „Господин Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една! Много ви моля! Това е психологически натиск...”, казва от трибуната той.

Случилото се тогава Борисов припомни, докато се аргументираше защо няма да отиде да дава обяснения в парламента. „На тези, които казват, че ме било страх да отида в парламента - още по времето на Станишев му казвах: „Спри ги тези Мая и Корнелия, излез ти“. Истерични и злобни жени, а те всичките се събраха там – и Таня, и Капон, и Мая, и Корнелия и още има един-двама мъже като тях истерични. Да, не ми се ходи, то не принася нищо на държавата. Ако нещо, щеше да допринесе, да отида. Те не искат да четат и да говорят по плана“.

Доказателство за задкулисни договорки

Думите на Борисов бяха възприети от Нинова като доказателство за задкулисни договорки между него и Станишев за отстраняването ѝ. Настоящият лидер на БСП дори нарече предшественика си „подводница“ в партията и намекна, че той е сред хората от левицата, които са търсили помощ и услуги от ГЕРБ.

Не откривам здрав разум, камо ли логика

Сергей Станишев заподозря в реакцията на Нинова опит да оправдае „разгрома на левицата на парламентарните избори“ с „груби лъжи и манипулации“. Той изтъкна, че Нинова днес не само е част от БСП, а и е лидер на партията т.е. твърденията ѝ за задкулисие са безпочвени.  

На свой ред я обвини в опит за политическо шоу, както и за това че жертва президента Румен Радев в услуга на Борисов и ДПС. „Откривате ли политическа логика? Аз вече не откривам дори здрав разум?“, коментира лидерът на европейските социалисти по адрес на Нинова.

Мра за Корнелия

Днес Борисов също отхвърли твърденията на Нинова и подчерта, че думите му са отправени от парламентарната трибуна – открито пред всички. Аз за нея мра, да стои“, коментира лидерът на ГЕРБ. С оспорването на думите на Нинова, той задочно отговори и на твърденията на левицата, че партията му се окопава в енергетиката.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама