Храните-антиоксиданти, които засилват имунната система

19:35, 13 апр 21 / Любопитно 25 2789 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При създалите се от пандемията обстоятелства много от нас, ако не всички, сме подложени на стрес, заседнал начин на живот и прекомерно излагане на дигитално съдържание. А „лекарството“ е добро хранене, което помага за укрепване на имунната система.

Според диетолога Лора Бетарини наличието на ефективна имунна система е от съществено значение, за да се защитим срещу болести и инфекции.

Няколко трика за справяне с влечението към сладки храни

Хранителните дефицити всъщност могат да компрометират имунния отговор и да направят човека по-изложен на инфекции. Следователно добрият хранителен статус може да предотврати появата на заболявания, не само инфекциозни и имуносупресия“, казва специалистът от балнео-лечебния комплекс „Баньи ди Пиза“. 

Какви са принципите на здравословното и балансирано хранене, което може да укрепи имунната система?

По думите на диетолога устойчивостта към инфекции може да се подобри чрез осигуряване на тялото на антиоксиданти. Те са молекули, които помагат да се защити от атаката на вредни агенти и от състоянието на оксидативен стрес. Антиоксидантите са в състояние да предотвратят или възстановят щетите, причинени от свободните радикали.

Ето и кои са най-мощните антиоксиданти:

- Глутатион. Това е най-често срещаната аминокиселина в човешкото тяло. Тя се съдържа и в някои зеленчуци, включително аспержи, авокадо, спанак, праскови и ябълки.

- Витамин С. Основните източници, в които се съдържа са киви, цитрусови плодове, грозде, чушки, лют пипер, касис, кръстоцветни (зеле, ряпа, карфиол, броколи), магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук.

- Витамин Е. Той е богат на маслени семена и може да си го набавим чрез консумацията на орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др. 

- Витамин D. Храните, които съдържат витамин D, са от животински произход. Това са масло от черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите пък са единственият зеленчуков източник.

- B-каротин. Той се съдържа най-вече в маслото от черен дроб на треската, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле. 

За да поддържате червата в баланс, е необходимо също така редовно да приемате така наречените пробиотични храни (микроорганизми, особено бактерии, живи и активни), съветва специалистът. По думите ѝ това са киселото мляко и кефира, които могат да се приготвят и у дома. Важно е да се избягват захарите и консервантите храни. За да живеят и да се размножават, пробиотиците се нуждаят от правилно подхранване, т.е. фибри, които се съдържат в храни като праз, чесън, фасул, лук, банани, пълнозърнесто брашно, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама