Кинотерапията като начин за справяне с депресията

18:35, 09 апр 21 / Любопитно 25 2047 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Гледането на филми е отделно направление в психотерапевтичната практика, благодарение на което специалисти помагат на хората да се справят с трудна житейска ситуация или депресия, каза пред РИА Новости психотерапевтът от службата „SberZdorovye“ Гурген Хачатурян.

Когато кинотерапията се използва като отделна област, гледането на филмово съдържание трае поне месец и по правило се извършва в група. Човек получава емоционален отговор от гледането на филми и след това психотерапевт работи с тази реакция, за да реши проблема.

Филм разказва за живота и кариерата на Селин Дион

Кинотерапията често се използва като спомагателен метод - в различни ситуации специалист съветва да се гледа даден филм, а емоциите и впечатленията от него впоследствие могат да се превърнат в подсказка в отговора на въпроса на клиента, обясни Хачатурян, цитиран от БГНЕС.

Голям брой филми са посветени на едни и същи проблеми, с които се сблъсква всеки от нас, но някои от тях изглеждат непреодолими. Гледането на филми може да даде насока за намиране на самостоятелен отговор и в резултат да осигури изход от депресията и други състояния“, отбеляза специалистът.

Принц Хари и Мегън Маркъл продуцират ново шоу

Хачатурян изброи филми за всяка ситуация. Така например комедиите са подходящи за запълване на живота с радостно съдържание: „Животът на Уве“ или „Всичко за Боб“. За да намерите отговор на въпроси за живота и смъртта, любовта, приятелството и интимността, можете да гледате „Хлапето“, „Клуб закуска“ и др.

За хората, които са в трудни житейски ситуации, включително такива, свързани с болест или самота, лекарят препоръчва да се гледат филми като „Гравитация“ и „Интерстелар“. А филми като „Красив ум“ или „Общество на мъртвите поети“ ще покажат на хората, че не са сами в проблемите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама