Кога прекрачваме границата със сладкото?

20:05, 06 апр 21 / Любопитно 25 2339 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трябва да се консумират сладкиши не повече от 1-2 пъти седмично и децата не бива да се насърчават за това, заяви пред РИА Новости Антонина Стародубова, главен диетолог на московското Министерство на здравеопазването.

Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности

Правилото е едно за всички - по-малкото е по-добре. Според препоръките на СЗО сега не се препоръчва да се консумират повече от 50 грама добавена захар на ден. В същото време много експерти сега смятат, че трябва да консумирате не повече 25 грама захар на ден. В средна порция палачинки има 30 грама захар. За да се придържате към препоръките, трябва стриктно да контролирате количеството захар и сладкиши в храненето и да ограничите сладките изделия и захарните газирани напитки“, каза Стародубова, отговаряйки на въпроса в какъв обем можете да консумирате сладкиши.

Снимка: Pixabay

Усилията, предимно от родители, възпитатели и лекари, трябва да бъдат насочени към подпомагане на децата да не злоупотребяват със сладкиши и да избират здравословни алтернативи.

Много е важно сладките ястия и храни да не се разглеждат като стимул за децата. Не можете да действате по схемата „страхотен си, ето ти бонбони“ или „днес си се държал лошо, няма да ядеш сладко“. Бонбоните и другите сладки неща са „празнично ястие“, можете да ги консумирате 1-2 пъти седмично, например в събота или неделя, но не като награда или наказание“, отбеляза Стародубова.

Как да се справим със страстта към сладкото

Лекарят съветва да се избират алтернативи на сладкишите, като плодове, или можете да изберете неподсладени, с ниско съдържание на захар десерти, като желе или мармалад. В този случай трябва да се обърне внимание на химичния състав на продукта и съдържанието на захар и прости въглехидрати в него, пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама