Политици, които се крият от журналисти, не уважават избирателите си

16:35, 05 апр 21 25 2246 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Асоциацията на европейските журналисти – България изразиха притеснение от поведението на лидерите на трите политически сили, получили най-голям процент от гласовете на парламентарните избори на 4 април. В изборната нощ, когато всички очакваха те да излязат и да поемат отговорност за бъдещето на страната, и тримата предпочетоха да се скрият от медиите, заявиха от асоциацията.

Борисов смирен: поиска консолидация с „милите опоненти“

Лидерът на ГЕРБ и действащ премиер Бойко Борисов избра да се обърне към гражданите през профила си в една от социалните мрежи. Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов бе единственият, който представи уважителна причина да не се появи публично, като написа в същата социална мрежа, че има симптоми на коронавирус и се е самоизолирал. Въпреки това, като лидер на втората по големина парламентарна сила, Трифонов би могъл да използва възможностите на новите технологии и да говори с медии и журналисти или да делегира това на своите заместници. Председателката на БСП Корнелия Нинова също изобщо не се появи публично в изборната нощ. За сметка на това, участва в пресконференция в понеделник следобед и отговори на журналистически въпроси.

Слави Трифонов: Промяната е неизбежна

Криенето от журналисти не подхожда на отговорни политици и е проява на неуважение към собствените избиратели и към всички български граждани. Жизненоважно за една демокрация е политиците да бъдат достъпни за журналистически въпроси, категорични са от АЕЖ.

България имаше утвърдена традиция на повече от две десетилетия, в която лидерите на основните политически сили даваха пресконференции в национален пресцентър. Тази традиция, за съжаление, бе унищожена още преди пандемията от политици, които предпочитаха вместо да отговарят на въпроси от всички медии, да правят изявления в контролираната и по-сигурна среда на своите пресцентрове. В изминалата изборна нощ журналистите бяха поставени в трудни условия, вместо в пресцентър трябваше да работят в шатри без столове и отопление.

В последната година се забеляза още по-голямо отстъпление от публичността, тъй като министър-председателят на практика спря да общува с медии и започна монолози през Facebook, докато обикаля с автомобил, който лично шофира.

За съжаление, тази тенденция на отбягването на медии се затвърди и от лидера на втората по значимост политическа сила – Слави Трифонов, който подобно на премиера, за цялата кампания не даде нито едно интервю на независима медия и не се включи в нито един политически дебат. Единствената трибуна, която използваше Трифонов, за да общува с граждани, бе собствената му телевизия, достъпът до която е платен.

Журналистите са хората, които задават въпросите, чиито отговори са важни за обществото и е важно да не бъдат изключвани. Ако една държава се управлява с монолози и разпореждания, това не би могло да бъде демокрация, категорични са от АЕЖ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама