Историческо шествие: Мумии на фараони и царици по улиците на Кайро

12:48, 03 апр 21 / Любопитно 25 1175 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро, за да станат свидетели на историческо шествие на древните владетели на страната им през града, съобщи ВВС.

В пищния спектакъл ще участват 22 мумии - 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат транспортирани от Египетския музей до новото им място за вечна почивка на 5 километра. При строги мерки за сигурност, които отговарят на тяхната кралска кръв и статут на национално богатство, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация в така наречения Златен парад на фараоните. Те ще бъдат транспортирани по хронологичния ред на тяхното управление - от владетеля от 17-та династия, Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр. н. е.

Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Всяка от мумиите ще бъде транспортирана с украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от автоколона, в която ще има и реплики на теглени от коне бойни колесници. Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия, пише БГНЕС.

Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко. „Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“, каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет - днешния Луксор в Горния Египет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама