Дуа Липа вместо Моцарт и Бетовен ще се изучава в Оксфорд

12:20, 30 мар 21 / Любопитно 25 2078 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Преподаването на музика в Университета в Оксфорд скоро може да е по-малко свързано с писането на ноти и дирижирането на оркестри. Ще се състоят беседи и разсиквания относно недоволството на артисти от факта, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е използвал произведенията им без разрешение. Или поне така изглежда от реформата, която предлагат професорите в един от най-престижните научни центрове в света, коментират в редакцията на британския вестник „The Telegraph“.

Един от най-престижните университети в Обединеното кралство планира да преработи музикалните си курсове за студенти, за да ги изчисти от елементите на „колониализма“ и „върховенството на бялата раса“, съобщава изданието, позовавайки се на вътрешни документи. Предполагаемите проблемни части на учебната програма включват изучаване на партитури, описани като „представителни за колониалната система“.

Бионсе счупи рекорда за най-много награди „Грами”

През историята са измислени много начини за записване на музика, но системата, разработена в Европа през XVII и XVIII век, поставя основата за най-използваната форма днес. Съществуват и алтернативи, специфични за определени инструменти и жанрове. Реформистите в Оксфорд вярват, че преподаването по старата система, вкоренена в колониалното минало, е „шамар в лицето“ за някои ученици.

За проблемни се считат и умения като използване на музикални инструменти с клавиши или дирижиране на оркестри. Предложената промяна би извадила изучаването на тези умения извън учебния план, тъй като репертоарът, използван в процеса, „структурно центрира бялата европейска музика“, което представлява „за цветнокожите студенти огромно оскърбление“.

Снимка: CanStockPhotos

Настоящият класически репертоар е критикуван заради фокуса върху „бялата европейска музика от робския период“. Така вероятно произведенията на Моцарт и Бетовен ще имат ограничено място в преосмислената „деколонизирана“ учебна програма. Вместо това в нея може да бъдат включени нови теми, насочени към музикалното разнообразие. Или, както се предлага в друго предложение, студентите може да бъдат обучавани за събития, свързани с поп културата – като например мащабния онлайн концерт на британската изпълнителка от косовски произход Дуа Липа, съобщи Агенция „Фокус“.

Предложиха Black Lives Matter за Нобелова награда за мир

Предложената промяна има за цел да отговори на опасенията, които излязоха на преден план след протестите на Black Lives Matter миналата година. Оксфордският университет вече е предприел някои стъпки, за да се дистанцира от колониалното минало, като се съгласи да премахне статуя на Сесил Роудс от кампуса на колежа Ориел. Диамантеният магнат от викторианската епоха и министър-председателят на Капската колония беше наречен „баща на Апартейда“ в Южна Африка заради своите империалистически вярвания и политики. Очаква се съдбата на статуята да бъде решена тази пролет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама