Предложиха Black Lives Matter за Нобелова награда за мир

11:15, 30 яну 21 / Любопитно 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутат от норвежкия парламент номинира протестното движение "Black Lives Matter" за Нобелова награда за мир, пише британският вестник "The Guardian", цитирн от БГНЕС. Според вестника инициативата за номиниране е на парламентариста от Социалистическата лява партия на Норвегия Петър Ейде.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знаеха ли републиканците, че Тръмп ще премине всякакви граници?

Според него, движението стана важна част от „глобалната борба срещу расовата дискриминация“ и успя да привлече вниманието на света към тази тема. Независимо от факта, че редица изказвания на поддръжници на движението в САЩ и други страни бяха придружени от бунтове и погроми, Ейде се позовава на данни от изследвания, авторите на които изчисляват, че повечето от тези действия все още са мирни.

Припомняме, че лятото на миналата година Съединените американски щати бяха раздирани от протести и безредици заради смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, който почина в резултат на полицейска агресия по време на арест в американския град Минеаполис. Оттам потръгна и движението "Black Lives Matter", което се обяви срещу расизма. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво да очакват Америка и светът от новия президент?

„Инциденти, разбира се, се случиха, но повечето от тях бяха провокирани от действията на полицията или идеологически противници на протестиращите“, добави политикът.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:38, 30 яну 21

Либерални ПЕ ДА ЛИ!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама