Попай е прав: Спанакът наистина ни прави по-силни

14:05, 03 апр 21 / Любопитно 25 2763 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ново проучване показва, че храните, пълни с листни зелени зеленчуци, могат да помогнат за подобряване на силата и мускулната функция. Оказва се, че Попай морякът е бил прав, спанакът наистина ни прави по-силни, съобщава "Стъди Файндс".

Новото проучване установява, че само една порция листни зеленчуци на ден повишава мускулната функция, особено на краката. Изследователите казват, че любимата храна на анимационния герой може дори да предпази възрастните хора от чупливост на ставите. Екип от Австралия разкрива още, че нитратът в зелените листни зеленчуци е тайната на тяхната невероятна сила. Заедно със спанака, тези храни включват още броколи, маруля и зеле.

Ето кой витамин забавя стареенето

„Нашето проучване показа, храните с високо съдържание на нитрати могат да подсилят мускулната сила независимо от физическата активност“, казва водещият автор д-р Марк Сим от университета „Едит Коуън“. Екипът му е проследил 3 759 австралийци за период от 12 години. Резултатите разкриват, че силата на краката е с 11 процента по-голяма при тези, които ядат няколко лъжици спанак или около три стръкчета броколи. Авторите на изследването също така открили, че скоростта на ходене се подобрява с четири процента в сравнение с тази с най-нисък прием на нитрати.

Снимка: Pixabay

Мускулната функция е жизненоважна за поддържането на добро здраве, особено по-късно в живота. Намалява риска от чупливи костни заболявания, остеопороза и фрактури или падания. Зелените листни зеленчуци осигуряват цяла гама основни витамини и минерали, критични за здравето.

Продукти, подобряващи здравето на жените

Проучването следва предишни изследвания от същия екип, който е открил, че нитратите подобряват мускулната функция при по-възрастните жени, които са най-предразположени към наранявания при падане. То също така добавя към нарастващите доказателства, свързващи зеленчуците с доброто сърдечно-съдово здраве.

Полезни или вредни са яйцата в менюто ни?

Скорошно проучване на университета „Едит Коуън“ пък разкрива, че кръстоцветните видове - като броколи, зеле и карфиол - предпазват от втвърдяване на артериите. Следващата стъпка на екипа ще бъде проучване на стратегии за увеличаване на консумацията на листни зелени зеленчуци сред населението, предаде БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама