В по-студените месеци сме склонни да се храним и по-нездравословно. Затова през пролетта е добре да се възползваме от първите по-витаминозни възможности. За виталността ни най-важни са витамин С и витамините от групата на В комплекс (В12 е задължителен). Това изтъкна Анастасия Манлихер, доктор по здравна психология и здравен ментор в ефира на Радио София.
Продукти, подобряващи здравето на жените
Като препоръчителен източник на витамин С тя посочи всички „малки червени плодчета“ – шипка (но внимание – в чая от този храст витамин С няма), годжи бери и други. По думите ѝ е добре витамин С да се приема на гладно и да не се храним половин час след това.
Снимка: CanStockPhoto
Здравният ментор отбеляза още, че витамините от В-групата, които влияят положително на нервната система, трябва да се приемат след ядене. А, Е и D, които са мастноразтворими, трябва да се вземат по време на храненето. Омега-3 (помага на мозъка) и можем да набавяме чрез риба и водорасли.
Как да ядем плодовете, за да са по-полезни
„Ако човек има стомашни проблеми от нитратите, които се съдържат в листните зеленчуци, задължително трябва да наблегне на витамин С“, допълни Манлихер, като препоръча да усвоим техниката на отпускане и релаксация, които много помагат в напрегнат ден, дори да се приложат за кратко.
Добави коментар