Дихателни упражнения за възстановяване след COVID-19

19:10, 21 мар 21 / Любопитно 25 3420 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Как да се научим да контролираме дишането си, за да очистим белите си дробове и да ги наситим с кислород разказа рехабилитаторът и инструктор по йога Дмитрий Сандул в интеревю пред радио „Спутник“.

Използваме по-малко от половината от ресурса на нашите дробовете, уверен е специалистът. Според него обаче това може да се поправи.

"Ние не използваме напълно ресурса на белите си дробове - дишаме с 30-40%. Можете сами да проверите това - поемате си въздух и вдишването е много кратко, но ако поемете целенасочено въздух, вдишването ще бъде дълго, обемно. Най-простото, което можем да направим - да се научим как да използваме вдишването и задържането", обясни Сандул.

Лесен начин да заспите за 60 секунди

Той припомни, че в Европа, дори по време на Втората световна война, на подводниците практикували специален тип дишане, което дава възможност за „разтягане“ на кислорода възможно най-дълго. При такъв тип дишане ние прочистваме белите дробове и увеличаваме ресурса и количеството въздух, което попада в тях, каза терапевтът.

Сандул счита, че дихателните упражнения могат да помогнат, наред с други неща, за възстановяване на белите дробове след коронавирусна инфекция.

"За да премахнете последствията от коронавируса, трябва да използвате пранаяма - дихателна техника, която е известна в Индия, в йога практиката. Вдишвате през носа, възможно най-дълго, после също така спокойно дълго издишвате. Можете да практикувате "квадратно" дишане: вдишвайте и издишвайте на четири интервала, регулирайки продължителността на вдишването и издишването. Така разтягате белите дробове, белодробната система започва да се развива", обясни специалистът, цитиран от БГНЕС.

По подобен начин човек може да се научи да контролира състоянието на белите дробове, да проверява колко свободно се извършва дишането. Освен това развитието на белите дробове ще укрепи тялото и по този начин ще му помогне да се предпази от бъдещи инфекции, каза Сандул.

Необходимо е да се правят дихателни упражнения на тези места, където не е възможно да има инфекции във въздуха. Ето защо, поясни специалистът, няма нужда да го правите с медицинска маска - ще има само вреда от такива упражнения. "Качеството на кислорода играе роля, нашата задача е чистият въздух, в никакъв случай не трябва да правите гимнастика с маска", предупреждава рехабилитаторът.

Той съветва два пъти на ден, сутрин и вечер, да отделяме поне пет минути за дихателни упражнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама