Изборните секции в САЩ остават 35

16:35, 19 мар 21 / Новият парламент 25 1478 Шрифт:
Ирина Иванова

Изборните секции в САЩ остават 35, стана ясно след като Върховният административен съд (ВАС) излезе с решения по шест административни дела, с които са определени изборните секции в чужбина.

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Те са по жалби на български граждани, живеещи в САЩ срещу отказа на ЦИК да открие изборни секции в Нортфийлд, щата Ню Джърси, Норуолк, щата Кънектикът, Нейпълс, щата Флорида, Сан Антонио, щата Тексас, Потрланд, щата Мейн и Индианаполис, щата Индиана. По едно от делата е направено и искане за сезиране на Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредба от Изборния кодекс, която регламентира, че в страни извън ЕС може да се разкриват до 35 избирателни секции.

Върховните магистрати обаче не са открили нарушения на Изборния кодекс по нито едно от шесте дела и посочват, че решението на ЦИК е постановено в съответствие с него. 

А то гласи, че в държавите, които не са членки на Европейския съюз, могат да се образуват избирателни секции извън дипломатическо или консулско представителство, ако не по-малко от 60 избиратели са подали заявление. Избирателните секции се образуват с решение на ЦИК по мотивирано предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България. Задължително условие е и общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, да не надвишава 35.

Снимка: БГНЕС

Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК е възприела мотивираното предложение, постъпило от българското посолство в САЩ, което се базира на равномерното териториално разпределение на избирателните секции сред българската общност в САЩ, големината на общностите и потенциалните избиратели, отдалечеността на избирателните секции, броя на подадените заявления, предварителната готовност по организацията и провеждането на изборите и броя на гласували на предишни избори.

Съдът намира също, че не е налице противоречие с Конституцията и отказва и да отнесе казуса до Конституционния съд, тъй като той вече е бил сезиран по темата и е прекратил производството.

Припомняме, че ЦИК оповести миналата седмица след свое решение, че общият брой на избирателните секции в чужбина ще бъде 465, като те ще бъдат разкрити в 69 държави. Бройката е безпрецедентна – предишният рекорд беше на парламентарните избори през 2014 г., когато бяха отворени 427 места за гласуване.

Малко след това решение съпредседателят на „Демократична България“ и водач на листите в 25 МИР-София и в Пловдив Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. От обединението тогава посочиха, че заради този таван във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама