Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

13:30, 04 мар 21 / Новият парламент 25 6686 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На 4 април ще се проведат едни от най-важните за народа избори, а именно парламентарните, от които зависи кой ще ни управлява в следващите 4 години. Въпреки че президентът Румен Радев определи с указ сравнително ранна дата за провеждането на вота, предвид пандемията от коронавируса, тя отговаря на законовите изисквания. За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни.

Какво показват предварителните проучвания?

Към момента ГЕРБ отново ще се първа политическа сила, следват ги БСП, като разликата между двете партии е малка. На тези избори ГЕРБ се явяват в коалиция със СДС. Изненадата тук, е че социолозите спрягат партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ“ да измести третата политическа сила в Народното събрание - ДПС. 

След тях позициите са колебливи и променящи се, но прогнозите сочат, че вероятно „Демократична България“, формацията на Мая Манолова и „Отровното трио“, ВМРО и коалицията „Воля“ - НФСБ, които са с малка разлика помежду си, също ще влязат в парламента.

Спечелването на доверието на хората обаче до голяма степен зависи и от кампанията, която ще направят политическите партии и коалиции. 

Въпреки социологическите проучвания, окончателното разпределение определят реално подадените гласове в изборните секции. 

Какво е важно да знаете? 

Ден преди да започне официалната предизборна кампания ви представяме важна информация, която е добре да знаете преди да дадете гласа си. 

Как ще се проведат изборите?

За първи път във всички големи избирателни секции, с над 300 избиратели, ще има възможност за избор на гласуване с хартиена бюлетина или с машина. 

България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР). Изборният ден ще започне в 7.00 часа и ще завърши в 20.00 часа, а ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено максимум до 21.00 часа.

Кой има право да гласува?

Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни данни на ЦИК в избирателните списъци са 6 732 316 души. 

Къде ще можете да гласувате?

За да гласувате, трябва да фигурирате в избирателния списък в съответната секция по постоянен адрес. Ако имате постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящия ви адрес не по-късно от 20 март 2021 г. Заявлението се подава в общината по настоящия ви адрес. Възможно е да подадете и електронно заявление през интернет страницата на съответната община.

След като бъдете вписан в избирателния списък по настоящия ви адрес, автоматично ще бъдете заличен от списъка по постоянния ви адрес и няма да можете да упражните правото си на глас там.

Какво да направите, ако не сте в избирателните списъци?

В такъв случай трябва да подадете заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци до съответната община. Крайният срок е 27 март.

Ще можете ли да гласувате дистанционно?

Изборният кодекс не предвижда възможност за дистанционно електронно гласуване, гласуване по пощата, чрез компютър, по факс, чрез смартфона си или изобщо по някакъв начин дистанционно, без да се посещават секциите.

Снимка: БГНЕС

Кога и къде ще бъдат публикувани официалните кандидатски листи на парламентарните избори?

Регистърът ще бъде публично достъпен на интернет страницата на ЦИК на 7 март, а в секцията „Архив от проведени избори“ в рубрика „Избори за народни представители за Народно събрание – 2021 г.“ след произвеждане на изборите.

С кои номера ще се явят партиите на изборите?

Тази информация може да намерите тук.  Трябва да знаете, че кръгчетата с номера на кандидатите са от дясната страна на бюлетината. Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани и с наименованието си, а кандидатите в листата за съответния район само с номера. Затова трябва или предварително да проверите под кой номер е предпочитаният кандидат, или в тъмната стаичка има закачени списъци, по които да сверите.

Как ще се гласува с преференция?

По желание можете да дадете своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация, но за тази цел трябва да знаете точно кой номер в листата е човекът, за когото искате да гласувате. 

Как да проверите кандидатите на избирателния си район?

На сайта на съответната районна избирателна комисия (РИК) всеки избирател може да провери регистрираните листи и имената на кандидатите за депутати.

Къде е най-многолюдната избирателна секция

Как трябва да гласувате и кога една бюлетина не е валидна?

Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето. Невалидни са още и бюлетини с надписи, със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.

Ако гласувате с "Не подкрепям никого" или имате невалидна бюлетина, гласът ви няма да бъде отчетен. Ще бъдете преброени само за избирателната активност. 

Снимка: CanStockPhoto

Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите, както и други указания може да видите тук. 

Как ще гласуват хора под карантина или изолация?

Хора поставени под задължителна карантина или изолация ще гласуват с подвижна избирателна кутия. Няма да се допуска тези избиратели да упражнят вота си в секция с подвижна кутия, предназначена за хора с трайни увреждания.

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия имат избирателите с постоянен, съответно настоящ адрес на територията на населено място, за което е образувана секция.

Такава се образува на територията на всяко населено място, ако до 31 март - три дни преди изборния ден, има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация. 

Ако един избирател отговаря едновременно на изискванията на гласуване с подвижна избирателна кутия в секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания и в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, той гласува във втория вид секция.

Предвижда се на членовете на подвижните секционни избирателни комисии да се осигуряват защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа или защитна маска, както и възможност да бъдат ваксинирани с две ваксини срещу Covid-19, ако пожелаят.

Как да заявите желанието си да участвате в предстоящите избори за народни представители като член на секционна или районна избирателна комисия?

Представете кандидатурата си на някоя от партиите и коалициите, които са парламентарно представени в момента или имат избрани представители в Европейския парламент.

Можете ли да станете наблюдател?

Наблюдатели на изборите регистрират основно неправителствени организации, включително и международни. На тези избори ще има над 200 наблюдатели.

Можете ли да гласувате или да сте член на СИК в процедура на смяна на лични документи?

Можете да бъдете член на СИК, ако сте в процедура на смяна на лични документи и отговаряте на предвидените от Изборния кодекс допълнителни условия за това.

Ако сте студент в един град, а в друг имате постоянен адрес:

Ако сте студент редовно обучение, можете да гласувате в секция по избор в населеното място, където се обучавате, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес след представяне на: документ за самоличност, надлежно заверена за съответния семестър студентска книжка, декларация по образец, че не сте гласувал и няма да гласувате на друго място, която ще ви бъде предоставена в изборното помещение.

Снимка: CanStockPhoto

Как ще се гласува в чужбина?

Българите зад граница, които желаят за упражнят правото си на глас, трябва да заявят своето желание за гласуване със заявление по образец. То се подава лично, с писмо пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, но не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

В случай че не са подали заявление, българските граждани могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция, като подадат декларация по образец пред СИК в изборното помещение.

Ако са подали заявление и са включени в избирателен списък за гласуване извън страната, ще бъдат служебно заличени от избирателния списък по постоянния адрес в България. 

За да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявления. В страните извън Европейския съюз има ограничение за разкриване до 35 секцииВ изборния ден ще може да се гласува с документ за самоличност, дори и да е изтекъл. Хората зад граница ще могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата.

Към 2 март страната ни има съгласие от 76 държави за провеждане на гласуването, като вече са потвърдени 385 секции. Окончателно ЦИК ще определи местата и държавите, в които ще се образуват избирателни секции, не по-късно от 13 март. 

Ако сте попълнили електронно заявление за гласуване в чужбина, но в същото време се приберете в България:

Може да гласувате в секцията по постоянния ви адрес при условие, че подадете пред секционната избирателна комисия декларация, която ще ви бъде предоставена на място.

Какво трябва да знаете, ако сте със статут на постоянно пребиваващ в България, но не сте български гражданин и искате да гласувате?

В такъв случай не разполагате с активно избирателно право за парламентарния вот, както и за президентските избори. Може да гласувате евентуално на местни избори и на избори за Европейски парламент, ако сте гражданин на друга държава –членка на Европейския съюз, и не сте гласувал там и междувременно не настъпят промени в статута ви.

Кога изтича мандатът на сегашния парламент?

Редовният мандат на 44-то Народно събрание изтича на 26 март, като може да бъде удължен в случай на звънредно събитие, или съкратен по решение на самата институция или при невъзможност за съставяне на правителство. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама