„Демократична България“ иска отмяна на ограничението на секции в държавите извън ЕС

17:15, 13 мар 21 / Новият парламент 25 3054 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съпредседателя на „Демократична България“ и водач на листите в 25 МИР-София и в Пловдив Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

Искането му идва след като вчера ЦИК окончателно определи в свое решение броя на секциите в чужбина. Общо 465 избирателни секции ще бъдат разкрити в 69 държави. Бройката е безпрецедентна – предишният рекорд беше на парламентарните избори през 2014 г., когато бяха отворени 427 места за гласуване.

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Германия – 69. От ЦИК обаче уточняват, че заради пандемията 7 секции са под въпрос. Това са Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен. В Испания ще бъдат открити 53 секции. САЩ, Великобритания и Турция, както се спомена, попадат в обсега на правилото за максимум 35 места за гласуване. В Италия ще бъдат 25 (Флоренция и Колеферо също са под въпрос), в Гърция – 20, във Франция – 18, в Австрия – 17. Българите в Северна Македония ще имат на разположение 5 секции, в Сърбия – 4, а в Румъния – само една.

Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам – или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива, предаде „Сега“.

Припомняме, че за да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявления. В страните извън Европейския съюз има ограничение за разкриване до 35 секции. 

По изчисления на „Демократична България“ обаче заради тавана от 35 секции във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления затова.

Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България. Тя не е ваша, тя е на всички българи, особено на всички, които искат да гласуват и да участват в този процес“, обърна се Христо Иванов към всички парламентарно представени формации.

Той припомни, че в момента в социалните мрежи върви кампания на българи в САЩ, в която се разпространяват плакати с надпис “Имаш право на България”. „Нека Севда да покаже на Бойко Борисов този плакат. И ако той не предпочита да си гледа вечния плакат на председателя на задкулисието Ахмед Доган, ако все още нещо истински патриотично и българско е останало у него, съберете парламента и махнете това ограничение. Дайте възможност на тези хиляди българи, които искат да гласуват, да могат да гласуват”, каза Иванов. 

Той заяви, че последователното третиране на българите в чужбина като втори сорт и последователното им изтикване от живота в България обслужва само задкулисието на Ахмед Доган” и този модел на Държавна сигурност и корупционерите, които искат страната да бъде бедна и ограничена, за да могат да я контролират. „Или ще дадем права на българите в чужбина да гласуват нормално, или ще продължим да държим България на колене”, смята той.

 

Напишете коментар
Коментари: 7
1 ЛЪЖЕЦ 20:20, 13 мар 21

Не харесвам Христо и не му вярвам, това е!!!
За мен той е протеже на хунтата.

2 Комплексарче 20:25, 13 мар 21

Тоя пък Христо как си преписва чужди идеи...
Нямаш ли си твои, олигофрен

3 Да се знае 20:31, 13 мар 21

Да, България = Да, Бойко
Не се правете на света вода, Христо е дясната ръкаа на БОКО.

4 Анонимен 20:35, 13 мар 21

Вместо Демократична България защо не се прекръстите на дезориентирани българи ?

5 Анонимен 20:37, 13 мар 21

Поредната пионка на Бойко това си Христо !

6 Флейта 20:37, 13 мар 21

Думата 'Искам' я забрави Бай Ристьо, за да искаш, първо се научи да даваш, но това е непонятно за тебе. Да се появяваш по лайфовете и да заявяваш, че ти ще го направиш, а всъщност чакаш някой друг да го свърши, не е изобщо мъжка постъпка и иди на Фризьор!

7 Да, Боко 20:39, 13 мар 21

Лелеее какъв тулуп си станАл Ице, добре ти плащат за новата (стара) партиийка, протеженца на Герб...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама