„Насам народе! Сергията отваря!“: ГЕРБ и БСП обещават държавна помощ за техническите паспорти на сградите

14:48, 15 мар 21 / Новият парламент 25 2358 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Тази година в надпреварата за гласове и надцакването с обещания партиите се фокусираха върху техническите паспорти на сградите.

Техническите паспорти са задължителни за сградите строени след 2007 г., но малка част от по-старите сгради разполагат с такива. Те обобщават информацията за изграждането и въвеждането им в експлоатация, състоянието на всички елементи от конструкцията им и  техните инсталации. Отговорността за изготвянето на тези паспорти бе оставена на живеещите в тях, разходите - също.

Декември 2022 г. бе срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти.

Срокът обаче бе посрещнат с недоволство от страна на собствениците на жилища заради разходите и малкото оставащо време. Прогнозните изчисления показват, че паспортът за стандартно панелно жилище от 60 кв. м ще струва между 240 и 480 лв. Липсата на документация обаче може да оскъпи паспорта, защото ще се наложи специални лаборатории да обследват сградите. Ето защо управляващите дадоха назад и решиха да променят първоначалния план.

ГЕРБ предлага още две години отсрочка и помощ от държавата

Новината за това идва насред предизборната кампания и бе съобщена не чрез официално съобщение от правителствената пресслужба или пресцентъра на ресорното министерство - МРРБ, а от личния Фейсбук профил на зам. регионалния министър Николай Нанков, който води листата на ГЕРБ в Ловеч. Само месец по-рано обаче колегата му Валентин Йовев, който също е зам.-министър на регионалното развитие, бе категоричен, че нова отсрочка няма да има.

Какво се промени за толкова кратък период? Да не си помислите, че са изборите – не, пандемията е. Нанков мотивира решението си с думите, че „пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите“. (Въпреки че вече цяла година живеем в условия на пандемия). Освен това той уверява, че в управленската си програма ГЕРБ поема ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация, като за целта ще се създаде специален фонд.

„Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живеещите в тях“, добавя Нанков.

Той напомня, че изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. „Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок“, подчертава той.

Къде е уловката? Уловката, разбира се, е в детайлите - това е предложение, а не промяна в действащите към момента текстове. А и както самият Нанков намеква всичко това е заложено в управленската програма на ГЕРБ т.е. след евентуална победа на изборите. 

БСП също с предлага държавна помощ и създаването на електронна платформа

БСП също предлага решение на проблема... след изборите. Левицата предлага МРРБ да събере по служебен път документите за всички сгради от отделните общини и да създаде електронна платформа. От партията също предлагат държавата да заплаща обследването за хората и да подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

БСП наастоява още за създаване на списък на фирмите и специалистите, лицензирани за обследване и
изготвяне на технически паспорти, ойто да бъде публично достъпен на дигиталната платформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама