„Демократична България“ поиска извънредно пленарно заседание заради секциите в чужбина

12:05, 15 мар 21 / Новият парламент 25 1897 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Демократична България“ депозира в деловодството на Народното събрание искане до председателя Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да бъде отменен таванът от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Обединението депозира и законопроект за промяна на Изборния кодекс.

С проекта се предлага отпадане на ограничението общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава извън Европейския съюз, да не може да надвишава 35. С ограничението на практика се ограничава възможността за упражняване на конституционно гарантираното право на глас на всеки гражданин, се казва в мотивите към законопроекта, съобщиха от „Демократична България“.

„Демократична България“ иска отмяна на ограничението на секции в държавите извън ЕС

Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България”, призова съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, водач на листите в 25 МИР-София и в Пловдив. В мотивите си към законопроекта обединението посочва, че тази година в чужбина са подадени 87 951 заявления за гласуване. „Въпреки това много от тези хора няма да могат да упражнят правото си на глас. Например във Великобритания няма да могат да бъдат открити 53 секции, въпреки че има подадени заявления за тях, за САЩ - ще бъдат открити с  11 секции по-малко”, посочват от коалицията.

Изтъква се, че отпадането на тавана от секции има и противоепидемичен характер, защото при наличието на повече места за гласуване на хората няма да се налага да пътуват на големи разстояния и няма да се стига до струпване на множество хора на едно и също място.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 20:39, 16 мар 21

Демократична България иска да прави шашми в чужбина, защото е по-трудно контролируемо, за да спечелят някакви гласове!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама