Въпреки високите нива на заразени с COVID-19, заведенията продължават да работят

15:15, 13 мар 21 25 2960 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Точно преди една година България обяви извънредно положение след 16 потвърдени случая на заразени с коронавирус за един ден. Училища, молове, барове, дискотеки, търговски центрове, кина, ресторанти и фитнес зали бяха затворени. 

Сега обаче ситуацията е различна, дали заради предизборната кампания, или заради пострадалата икономика - не се знае, но е факт, че в седмицата, в която броят на новозаразенит всеки ден е около и над 3 хил., започна затягане на мерките в определени области в страната, но заведенията останаха отворени. Само часът на затваряне се дърпа с малко по-рано. 

Днес премиерът Бойко Борисов, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС и водач на листите в 25 МИР в София и 16 МИР в Пловдив, разсея всякакви съмнения, че поради pязĸoтo пoĸaчвaнe нa зaбoлeлитe и нa cмъpтнитe cлyчaи c СОVІD-19 у нас, може да има затворени заведения. 

По време на традиционния си съботен тур из страната, министър председателят посети Кюстендил, заедно със зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който е водач на листата на ГЕРБ в Ловеч и здравния министър Костадин Ангелов, който е водач на листата на същата партия във Велико Търново, но уж прекрати предизборната си кампания. Този път за изненада с тях бе и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. В ролята на гид този път бе кметът на града Петър Паунов, който ги заведе в едно от работещите заведения, което беше полупразно. 

Премиерът шеговито започва да обяснява как репетирал цяла сутрин, за да не каже „Raffy“, а „Ричи“ (бел. ред. - Ричард Алибегов е собственик на веригата заведения „Raffy“). Но и да беше казал така, грешката щеше да е вярна, тъй като Ричард Алибегов, в ролята си на председател на Българската асоциация на заведенията, не веднъж е заплашвал здравните власти с протести, ако не изпълнят исканията на бранша, а мерките често се нагаждат според капацитета и възможността на неговото заведение. 

Присъствието на Алибегов по време на инспекцията на премиера в Кюстендил не е случайно, тъй като премиерът обича да държи близо до себе си недоволните, за да покаже загрижеността си към тях и да спечели техните симпании. А и народът е казал „Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо“. 

„Какво става? Работите ли? Не е същото като обороти, предполагам. Може да сте нула на нула, но поне не висите на бюджета на държавата. Освен това чисто психологически е добре за народа да дойде да пие по едно кафе и после да отиде на работа“, обърна се министър-председателят към персонала на заведението, което инспектира, като постоянно хвърляше погледи и към Алибегов, за да проследи реакцията му. Борисов отново напомни, че имало политически опоненти, които нарочно събирали хора в заведенията, за да се снимат и да ги принудят да затворят бранша, но той не се поддавал на това, защото кафенето, което инспектирали било празно. Премиерът отново подчерта, че ако мерките се спазват, няма да има затворени заведения. 

Pичapд Aлиeгoв използва случая за да помоли премиера зa cъдeйcтвиe oтнocнo изплaщaнeтo нa cpeдcтвaтa oт пpиxoднaтa aгeнция, а той веднага му обеща, чe oщe cлeдвaщaтa ceдмицa ĸoмпeнcaциитe щe бъдaт пpeвeдeни. 

Една година ходене по острието на COVID-19 и мерки като руска рулетка 

Министър-председателят обяви, че предстои да бъдат разплатени близо 20 милиона лева по мярката, реализирана съвместно от НАП и Министерство на икономиката, чрез която се компенсира спада в оборотите на фирмите заради пандемията. Средствата ще достигнат до всички фирми, които са подали документи и отговарят на изискванията. Мярката е на обща стойност 156 млн. лв. като са подадени 8157 заявления за над 110 млн. лв. До този момент са изплатени 64,3 млн. лева на 5440 фирми.

Никога не сме противопоставяли секторите един на друг, включително заведенията с образованието. Трудно е, оборотите не са както преди, но държавата активно подпомага със социално-икономическите мерки 60/40 и 80/20, тъй като тук са ангажирани много работни места“, заяви премиерът.

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

Болниците изчерпват капацитета си

На фона на всичко това обаче положението с разпространението на коронавируса в страната, а и в Кюстендил, където премиерът инспектира, не е никак розово. От началото на месец март в България заболелите стремглаво се увеличават, а починалите, вследствие на заразата, са над 1000 души. В Кюстендил пък са регистрирани 538 случая на коронавирус на 100 000 души от населението. Здравният министър обяви, че натискът върху болниците продължава да се увеличава и в Кюстендил има само 20 свободни легла за пациенти с коронавирус. 

Въпреки това въпросът, защо властта се страхува да затвори заведенията, когато в редица области се въвеждат по-строги мерки, остава отворен, защото тук винаги нещата се случват по този начин - рестрикции се въвеждат едва когато стане съвсем напечено положението и се разхлабват когато има някаква лична изгода за това… 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама