Коронавирусът у нас: Болниците изчерпват капацитета си

12:30, 11 мар 21 25 2486 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Наблюдава се много стръмно покачване на кривата на смъртността при COVID пациентите у нас, каквото не е имало през последните 6 месеца – 53% нарастване на седмична база. Това обяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му от две седмици се намираме в експоненциално нарастване и има двуцифрен ръст както при заетостта в болниците, така и при интензивните легла.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани легла. Аз мога да кажа за ВМА-София – тази сутрин имахме 5 свободни легла, въпреки че преди 3 дни разкрихме две нови клиники (…) Имаме трима чакащи в спешното отделение, когато се върна, и тези легла няма да ги има“, посочи още той, цитиран от bTV, като предупреди, че при нарастване на случаите може много бързо да се изчерпа медицинският капацитет.

Не само вирулентността е причината да е по-смъртоносен един вирус или не, в такава ситуация е важно какъв е медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, лекарствата, възможностите на спешната помощ да транспортира пациентите, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността“, предупреди Мутафчийски. 

Средната възраст на хоспитализираните 263-ма пациенти с коронавирус у нас за последните 24 часа е 52 години. От тях 139 лица са под 19 години. В болницата в Бургас видях бебета с пневмонии, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, като посочи, че ситуацията в определени области е започнала да става изключително сериозна. 

По последни данни, изнесени от него, в лечебните заведения са заети 58% от леглата за леки случаи на коронавирус и 65% в интензивните отделения. Ситуацията е като през октомври миналата година, но системата е подготвена и ще се справи, категоричен е Ангелов.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна имунизацията през е-регистъра, но без избор на ваксина

От днес започва имунизацията на хората, заявили желание да се ваксинират през електронния регистър. Те обаче няма да имат избор на препарат, въпреки, че в платформата има таква графа и възможност. Имунизацията ще се провежда само с ваксина на „AstraZeneca“, съобщиха на сайта на Столичната регионална здравна инспекция.

Причината е, че всички иРНК ваксини, като „Moderna“ и „Pfizer“, се пазят за хората, които осигуряват изборния процес. Като приоритетни се разглеждат и лицата от първите групи, които сега вече са преценили, че искат да се ваксинират, информира вчера на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева. 

Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното или да чакат по-късна дата. Това засяга около 20 000 души, които са били записани за ваксинация до 14 март. 

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

Записалите се през електронната система до края на март са около 70 000 човека. Най-много желаещи има в София - около 30 000 души, а най- малко във Видин, Смолян, Монтана, Разград с около 700 души. 

Данните от последното денонощие

Регистрирани са 2 774 нови случаи на коронавирус при по-малък брой направени тестове - 13 691, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 20,26% от взетите проби са дали положителен резултат. 6 108 от тестовете са антигенни, от които положителни са 1 120. PCR тестовете са 7 583, като положителните са 1 654.

Най-много нови случаи има в София - 734, след това се нареждат Пловдив с 223 и Варна със 153. Няма област без открити нови случаи, като за пореден ден най-малко са те в Търговище - 7.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 269 579. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 38 531. Увеличава се значително и броят на настанените в болница - 6 395, което е с цели 378 повече за ден. В интензивни отделения са 501. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 644.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани са 2 531 души, така общият им брой достига 220 049.

Жертвите на болестта у нас са 10 999, 97 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е общо 309 145, като лицата със завършена втора имунизация са вече 52 735. За последното денонощие има 6 995 поставени ваксини срещу COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама