Рязкото отслабване може да бъде опасно

19:35, 10 мар 21 25 2193 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Поддържането на мускулна маса и намаляването на мастната тъкан в разумни граници са алфата и омегата на здравословния начин на живот. Когато тренирате и спазвате диети, трябва да се има предвид, че нормата до голяма степен зависи от възрастта и пола.

Мастната тъкан е необходима не само за осигуряване на енергия, тя е и източник на хормони, които освен всичко друго допринасят за растежа на мускулната маса.

При зрял мъж, който не спортува, но води активен начин на живот, делът на мускулната тъкан представлява някъде между 36% и 42% от телесното тегло. При жените показателите са по-ниски“, обясни доцентът в Катедрата по анатомия на Националния държавен университет по физическа култура, спорт и здраве Екатерина Петренко, цитирана от БНР. 

Разкриха „златната формула“ на отслабването

Друг фактор, влияещ върху „изграждането“ на мускулите и „изгарянето“ на мазнините, са индивидуалните характеристики на организма. За някои натрупването на мускулна маса и намаляването на телесните мазнини е относително лесно, докато други трябва да тренират почти ежедневно във фитнеса и да следят внимателно калориите си.

Във всеки случай желаният резултат може да бъде постигнат, но само постепенно. Много хора са прекалено пристрастени към „топенето на мазнини“ в тялото си, тоест рязкото намаляване на масата на мастната тъкан, но подобни прекалени усилия могат да навредят, вместо да бъдат от полза.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама