Единствената страна, в която кръчмите са отворени, а болниците - не

09:42, 10 мар 21 25 3042 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не се съмнявам, че в началото на май ще бъдем сред страните с най-висока свръхсмъртност в света за целия период на пандемията. Това написа във Facebook социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

Оттук нататък ще бъдем свидетели на неумолимото и последователно разкриване на параметрите на безконтролното развитие на епидемията от COVID-19 в България. Скриването на нелицеприятните факти, лъжите и отвратителното самохвалство на отговорните за тази ситуация хора ще стават все по-трудно осъществими. Дали и доколко хората в единствената страна в света, в която кръчмите са отворени, а болниците – затворени (за планов прием) ще разберат кой би трябвало да носи пряка отговорност за смъртта на поне 25000 българи, по-голямата част от които можеха да не загинат, не знам. Но все някога и все някой трябва да потърси отговорност на Борисов и неговия НОЩ, занимаващ се май единствено с това да произвежда наукообразна „аргументация“ на капризите на премиера с джипката“, посочи той.

Томов: Няма да има възможност карантинираните да участват в изборите

„Някой ще попита – защо 25000, няма толкова жертви. Е, този път няма да се аргументирам, защото ми писна. Който иска, да провери през май каква е свръхсмъртността в България от октомври 2020 нататък. Тя ще достигне 25000 души и това вече не може да се промени. Може, разбира се, да бъде и повече, ако безумието на управляващите продължава“, заяви Томов.

Свръхсмъртността ще е последният щрих на трагедията, който ще стане известен. Не се съмнявам, че в началото на май ще бъдем сред страните с най-висока свръхсмъртност в света за целия период на пандемията, най-вероятно в компанията на някои тежко засегнати латиноамерикански страни. Преди това, обаче, ще се наложи да престанем да се хвалим, че сме сравнително слабо заразена страна в сравнение с другите страни от ЕС. (Това досега се дължеше преди всичко на факта, че през целия период на пандемията сме абсолютен аутсайдер в рамките на ЕС по относителния дял на направените тестове спрямо населението на страната, което означава, че регистрираме най-нисък процент от реалните случаи на заразяване). Вероятно след няколко дни управляващите ще започнат активно да укоряват народонаселението за това, че не спазва иначе перфектните им препоръки. След още няколко дни ще ни кажат, че потресаващата смъртност в България се дължи на това, че не се грижим достатъчно за здравето си“, написа още социологът.

„Целият този сюжет се развива на фона на предизборна кампания. Това също е безумие. Ако имахме отговорни политици, Народното събрание следваше незабавно да се свика и да приеме необходимите решения и законодателни промени, за да отложи изборите с три месеца. През това време страната да бъде управлявана от хора, независими от хрумванията на сегашния премиер, които да изпълнят един единствен приоритет – да се овладее пандемията. За 3 месеца това може да стане. Все още. Но едва ли“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама