Томов: Няма да има възможност карантинираните да участват в изборите

15:08, 28 яну 21 25 2051 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите, коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки. „От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000“, обясни той.

Окончателно: Хората под карантина или в болница гласуват в подвижна урна

По думите му ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. „Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи“. 

Той намира за трудно да се намерят и желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно.

„Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“, коментира Томов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама