Изкуственият интелект вече знае кого харесваме и защо

19:35, 09 мар 21 / Любопитно 25 1943 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Когато видим красиво лице, ние веднага знаем, че то е красиво за нас... но защо? Отговор на този сложен въпрос търсят учени от университетите в Хелзинки и в Копенхаген в свое изследване в областта на изкуствения интелект. Създали са и програма, която идентифицира чертите на лицето, които смятаме за привлекателни и на тяхна база генерира нови изображения, отговарящи на нашите критерии. Процесът се случва с помощта на изкуствен интелект и интерфейс, свързващ мозъка с компютър.

Робот чете новините на БНТ

В предишните си проучвания разработихме модели, които могат да разпознаят и контролират портретни характеристики като цвят на косата и усмивката. Привлекателността обаче е по-предизвикателна тема на изследване, тъй като е свързана с културни и психологически фактори, които играят несъзнателни роли в нашите индивидуални предпочитания“, казва старши изследователят доцент Микел Спапе от университета в Хелзинки.

По думите му често ни е много трудно да обясним какво точно прави нещо или някой красив, защото красотата е в очите на наблюдателя, казва доцентът.

Снимка: CanStockPhoto

Какво формира личния ни вкус

Първоначално изследователите възлагат на генеративна мрежа (GAN) задачата да създаде стотици изкуствени портрети. Изображенията са показани едно по едно на 30 доброволци, които са помолени да обърнат внимание на лица, които намират за привлекателни, докато мозъчните им реакции се записват. Учените анализират събраните данни с помощта на интерфейс мозък-компютър. Според тях интерфейс като този е в състояние да тълкува мненията на потребителите за привлекателността на редица изображения. Така компютърът създава изцяло нов лицев образ чрез комбиниране на това, което определен човек намира за привлекателно.

Робот в Русия анализира поведението на клиентите в магазина

За да проверят валидността на работния им модел, след известно време изследователите показват нови портрети на всеки участник. С помощта на изкуствения интелект установяват, че новите изображения съответстват на предпочитанията на обектите с точност от над 80%. Проучването е доказало, че сме способни да генерираме изображения, които съответстват на личните предпочитания, като свързваме изкуствена невронна мрежа с мозъчните реакции. Успехът в оценката на привлекателността е особено важен, защото ако той е възможен, изкуственият интелект е в състояние да изследва и други когнитивни функции, като възприятие и вземане на решения, пише bTV. 

По думите на изследователите, следвайки този модел, в бъдеще ще можем да изследваме как човешкият мозък формира стереотипи и скрити пристрастия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама