Робот в Русия анализира поведението на клиентите в магазина

20:05, 04 мар 21 / Любопитно 25 2219 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски учени предложиха нов метод за анализ на поведението на клиентите с помощта на робот, който извършва автономна инвентаризация с помощта на радиочестотни маркери (RFID). Резултатите от изследването са публикувани в материалите на конференцията ICARCV, съобщава Сколковския институт за наука и технологии.

Български робот се бори за световно признание

Роботът, наречен Мишел, наблюдава клиентите, определя най-привлекателните за тях разположения на продукти и прогнозира търсенето. Той е снабден с множество RFID антени, благодарение на които може да чете данни от радиочестотните маркери, с които са оборудвани стоките, и да предава резултата от инвентаризацията в системата за управление на склада.

„Съществуващите решения не са приложими в реални ситуации в магазините на дребно, което може да доведе до неочаквана загуба на продажби. Предложеното от нас решение предоставя изчерпателна информация за разпределението на търсенето в зоната на продажби с помощта на мобилен робот за автономна инвентаризация на магазини, в които стоки са маркирани с RFID тагове. Проучването се различава по това, че работим с голямо количество сурови данни, събрани в реална среда“, обясни един от разработчиците Александър Петровски.

С помощта на метода, разработен от учените, е възможно да се изградят модели, които отразяват зависимостта на търсенето от местоположението на стоките и да се определят областите, от които стоките най-малко се купуват, както и да се намерят изгубени и преместени предмети.

Роботът може значително да намали броя на грешките при четене на RFID тагове, причинени от човешки фактори, както и да ускори и намали цената на процеса на инвентаризация. Разработеният подход е приложим за всяка зона на продажби, където стоките са маркирани с RFID етикети.

Робот чете новините на БНТ

„Получените резултати са много важни за търговците на дребно по отношение на намирането на по-успешни схеми за продуктово пласиране, за да се максимизират печалбите от продажби и да се предскаже динамиката на сезонното търсене“, каза Дмитрий Тетерюков, ръководител на проекта, професор в Института за наука и технологии, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама