Как да направим здравословни палачинки?

18:20, 07 мар 21 / Любопитно 25 1957 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Замяната на пшеничното брашно с елда или царевично, добавянето на тиква към рецептата и използването на олио от чиа вместо слънчогледово ще помогне да се направят традиционните палачинки не само безопасни, но и здравословни, а хората с наднормено тегло могат да използват рецепти със газирана вода като алтернатива на млякото, казват експерти за РИА Новости.

Като подсладител специалистите съветват да добавите заместител на захарта в рецептата. А обичайното слънчогледово олио, което след термична обработка предизвиква твърде много въпроси от специалисти, е по-добре да се замени с чиа или зехтин, пише БГНЕС.

Храни, подобряващи здравето на мъжете

"Има рецепти за палачинки с минимум брашно като цяло. Например, можем да вземем тиквички, ряпа, сладка ряпа, а още по-добре - тиква. Те могат да бъдат леко задушени, варени или държани на водна баня и след това настъргани Тогава самата палачинкова маса ще се състои от растителни фибри, което ще намали натоварването на панкреаса и няма да провокира отделяне на хормона инсулин, което води до наддаване на тегло", казва диетологът Олга Перевалова.

Хората с наднормено тегло или затлъстяване, според ендокринолога и диетолог Алексей Калинчев, могат да ядат палачинки само в „символично“ количество. За тяхното приготвяне е по-добре да не използвате бяло брашно, а млякото да бъде заменено с газирана вода.

"Плънката е не по-малко важна при палачинките. Хората с нормално тегло и висока физическа активност могат да ядат всякакви палачинки без ограничения, като се фокусират само върху индивидуалните предпочитания, толерантността на някои съставки, както и времето на деня. За закуска се препоръчват палачинки с масло или заквасена сметана. За обяд или вечеря - с месо. За следобеден чай и обяд - със сладко или кондензирано мляко", каза Калинчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама