Фитнес за мозъка

19:45, 03 мар 21 / Любопитно 25 1992 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени. Това е само един пример за начините, по които възприеме информацията, която даден текст съдържа.

Спомнете си Бързоходеца от „Приключенията на барон Мюнхаузен“, който носеше големи тежести на краката си, за да може да ходи в крачка с останалите, а когато ги свалеше, съумяваше да измине огромни разстояния за кратко време. Част от упражненията за бързо четене включват подобни упражнения, при които завъртате книгата на 45 градуса или я обръщате с главата надолу и се опитвате да четете, а когато я върнете в изходно положение, забелязвате колко по-бързо възприемате написаното.

„Ако възрастен човек засече колко думи прочита на минута, те не се различават съществено от броя думи, които дете в първи-втори клас може да прочете. Четенето е умение и като всяко умение може да се усъвършенства и надгражда“, казва пред БНР Стелина Спасова, сертифициран преподавател по бързо четене.

Методиката на бързото четене използва различни техники, които улесняват връзките между двете мозъчни полукълба, развиват периферното зрение, подобряват паметта и концентрацията, изострят вниманието към детайлите. А най-хубавото е, че никога не е късно да се започне с упражнения, които неусетно надграждат уменията ви.

Разбира се, ефектът няма да се постигне, ако започнете с тренировките два дни преди държавен изпит. Ако опитате плавно и постепенно да ускорите скоростта на възприемане на информация, започнете с книга, която харесвате.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама