България чества 143 години от Освобождението си

19:15, 03 мар 21 25 5081 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

България чества 143 години от Освобождението си. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война и връща България на политическата карта на Европа след близо петвековно робство.

По силата на договора, България се превръща в най-голямата държава на Балканите, а 3 март слага начало на Третата българска държава.

Тази дата не е избрана случайно, защото съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година. 

Как България отбелязва празника?

Въпреки, че на 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история и по традиция кулминацията на тържествата е на паметния връх Шипка, за втора поредна година те преминават под знака на усложнената епидемиологична обстановка. 

По препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев община Габрово обяви, че отменя тържествения ритуал на върха, за да се избегне струпването на много хора от различни населени места. 

Въпреки това стотици хора се изкачиха до върха, а празничното настроение се усеща в цялата страна. Входът за паметника на Шипка е свободен, но са създадени коридори, в рамките на които посетителите се изкачват до там. Гражданите ще могат да влизат в Паметника на свободата до 18.00 ч.

На мястото имаше и почетна рота и духов оркестър, а президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България. Той държа реч пред българските граждани, като в нея отново се усети политически привкус и критики към властта на фона на патриотичните слова.  И тази година държавният глава ги обвини в поставяне на празника под карантина. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева също се качи на връх Шипка, но разкритикува президента Румен Радев като заяви, че тържествата са под патронажа на председателя на Народното събрание, а не на държавния глава. „Това, че президентът иска да дойде и да чете слово си е негов проблем“, лаконично подчерта тя. 

Патриотичните слова бяха преплетени с политическо говорене и от други политици в пожеланията им за светлата за България дата.

Снимка: БГНЕС

С тържествена церемония беше издигнат и националният флаг пред Паметника на Незнайния воин в София. По традиция в церемонията участва Гвардейския представителен духов оркестър. Там бе и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова както и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. Каракачанов изрази разочарованието си от това, че според него народът ни не е обединен и вината е на българските политици. 

Пред сградата на президентството пък имаше тържествена смяна на гвардейския караул.

Панихида и молебен бяха отслужени в редица храмове в страната. Миряните отдадоха почит и се помолиха за душите на загиналите за Освобождението на България в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София, както и в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово и в много други църкви. 

Междувременно стотици мотористи дадоха старт на шествието от Морската гара в Бургас до костницата към храм "Св. Атанасий" в Българово.

В столицата се проведе тържествена-проверка заря, а президентът Румен Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите по повод Освобождението на България от турско робство.

За първи път в историята и Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод националния празник. 

А в навечерието на 3 март алпинисти монтираха 32-метров трикольор на емблематичния паметник на Самарското знаме на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

По традиция Google също поздрави българските граждани за 3 март, като смени обичайното лого с българския национален флаг. Текстът обаче беше объркан и пишеше „Честит празник на независимостта“, вместо „Честит празник на освобождението“. По-късно обаче грешката бе поправена. 

Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел също поздрави българите в своя профил в Twitter.

Припомняме, че миналата година отново нямаше официални чествания на празника, но въпреки това държавният глава държа реч на Шипка, а председателят на Народното събрание поднесе цветя на паметника. Тогава Радев определи отмяната на честванията на върха като манипулация. 

Освиркаха президента Радев на Шипка 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама